RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Denne sjokkerende videoen, som Al Arabiya har fått tilgang til, viser angivelig ISIS-krigere som likviderer tre menn og kaster likene ned i en dyp kløft.
Denne sjokkerende videoen, som Al Arabiya har fått tilgang til, viser angivelig ISIS-krigere som likviderer tre menn og kaster likene ned i en dyp kløft. Foto: Skjermdump (LiveLeak)

Ny sjokkvideo fra ekstremistene

Sist oppdatert:
Vi advarer mot sterke bilder.

En lekket video viser angivelig tre ISIS-jihadister som likviderer tre menn på en åpen plass i byen Slouk utenfor provinsen al-Racca i Syria.

Deretter blir likene tilsynelatende dumpet ned i en dyp kløft, skriver Al Arabiya. ISIS opererer både i Irak og Syria. 

Se videoen lenger nede i saken.

Pr-kampanje
Videoen er siste bidrag i en omfattende pr-kampanje som islamistgruppen fører på en rekke plattformer som Twitter, Facebook, Instagram og YouTube.

Eksperter sier at ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham) , også kjent som ISIL, har en svært avansert sosiale media-strategi. Tidligere denne måneden kom gruppen med direkte Twitter-oppdateringen fra deres offensiv i den irakiske byen Mosul.

Bygger nettverk
Abu Bakr al Janabi er en profilert ISIS-tilhenger som oversetter og distribuerer gruppens meldinger.

Han sier at gruppens mediestrategi er inndelt i ulike divisjoner.

- Det finnes forskjellige typer av ISIS-grupper på sosiale medier. Du har ISIS’ offisielle media-konto som publiserer videoene, du har ISIS’ distrikts-kontoer som publiserer direkteoppdateringer og bilder, også har du ISIS’ mujahedin-kontoer hvor krigere snakker ut om sine erfaringer og dagligdagse liv også har du ISIS-tilhengere som imøtegår Vesten, sjiamuslimene og tyrannenes propaganda og løgner, sier Abu Bakr al Janabi til The Vice.

- Sosiale medier er bra for å bygge et nettverk av kontakter og rekruttering, legger han til.

- Krigere snakker ut om sine erfaringer på slagmarken og oppmuntrer folk til å gjøre opprør og tilhengere til å forsvare og oversette ISIS-uttalelser, sier Janabi.

Artikkelen fortsetter under videoen.


Har egen app
ISIS har til og med utviklet en egen arabiskspråklig Android-applikasjon, hvor tilhengere får direkte oppdateringer, bilder og videoer fra gruppens krigføring.

Applikasjonen bidrar til at tilhengere og støttespillere videreformidler ISIS’ budskap på sosiale medier, skriver The Atlantic. Da gruppen stormet den irakiske byen Mosul tidligere denne måneden, la brukere av applikasjonen ut 40.000 Twitter-meldinger i løpet av én dag.

Fakta: Fakta om den siste utviklingen i Irak

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Den væpnede sunni-islamistiske gruppen ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten), også kalt ISIS, har tatt kontroll over en rekke byer i Nord-Irak, blant dem millionbyen Mosul, som ble erobret 10. juni.
* ISILs fremmarsj har smeltet sammen med et bredere sunniopprør mot det sjiadominerte styret til Iran-støttede statsminister Nuri al-Maliki, mener analytikere
* Regjeringsstyrkene får nå støtte av mer og mindre frivillig rekruttert sjiamilits.
* Ved valget i april fikk Malikis blokk klart flest stemmer.
* Maliki anklages for å marginalisere sunniaraberne, som satt med makten under Saddam Husseins styre fram til 2003. Malikis forsøk på å styrke sentralmakten har dessuten bidratt til å kjølne forholdet til kurderne, som forsøker å styrke sitt selvstyre.
* Sjiamuslimske arabere utgjør 60 prosent av befolkningen og er hovedsakelig bosatt fra Bagdad og sørover. Sunnimuslimske arabere utgjør 20 prosent og er hovedsakelig bosatt nord og vest for Bagdad. Kurderne utgjør 15 prosent og er bosatt i nordøst. Flertallet av kurderne er også sunnimuslimer.
* Kurderne har benyttet ISILs frammarsj til å ta kontroll over Kirkuk og det oljerike området rundt byen. (©NTB)

Gruppen tar også i bruk andre smarte virkemidler for å nå ut med sin propaganda til et stort publikum. ISIS har blant annet brukt hashtaggen til fotball-VM, #Brazil2014 eller#WC2014, for å få større nedslagsfelt, skriver The Independent.

ISIS fikk omfattende pressedekning da de tidlig i juni lekket grufulle bilder av sjiamuslimer som ble regelrett likvidert. Bildene viste også sjiamuslimer som var halshogget.

Myke meldinger
Etter stormingen av Mosul var det mange krigere som tvitret følgende melding: «Å #Bagdad nå kommer vi! #ISIS».

Men gruppens medlemmer poster også meldinger hvor de kommenterer «dagliglivet» som hellig kriger. Mange av meldingene er også på engelsk.

Én «kriger» tvitret om hvor godt det var å spise en sjokolade på slagmarken. En annen tvitret et komisk bilde av en kattunge som utforsker et skytevåpen. En tredje kriger tivtrer om hvordan han savner en god venn.

Artikkelen fortsetter under Twitter-meldingene.Har utgitt årsrapport
ISIS har tidligere utgitt årsrapporter hvor de redegjør for sine grusomme handlinger i Irak. Med unntak av innholdet, er årsrapportene omtrent utformet som årsrapporten til en profesjonell organisasjon.

I fjorårets rapport hevder ISIS at de utførte nesten 10.000 operasjoner i Irak, 1000 likvideringer, plantet 4000 improviserte bomber og frigjorde hundrevis av radikale fanger.

- Det er ganske vanlig å lage lister med informasjon om hva man har gjort. Men dette er kanskje noe av det mest omfattende og standardiserte. Man har også sett dette i Afghanistan, hvor Taliban har gjort lignende ting. Men de har ikke laget årsrapporter som sådan, har terrorforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt, Thomas Hegghammer, tidligere uttalt til Nettavisen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere