RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny smell for Eirik Raude

Sist oppdatert:
Boreriggen Eirik Raude har igjen hatt et uhellsutslippp i Barentshavet og denne gangen av hydraulikkolje som er i rød fareklasse. Bellona forlanger nå borestans
Korrigert: Størrelsen på utslippet er 1,6 kubikkmeter

Les også: Stopper Eirik Raude-boringen(Ny)

Uhellet skjedde i forbindelse med at Ocean Rigs avanserte dypvannsrigg Eirik Raude nå borer på vegne av Statoil på det såkalte Guovca-prospektet. Utslippet er det tredje i rekken for riggen siden den startet boringen i Barentshavet tidligere i år, da for Norsk Hydro.

Gårsdagens uhell omfattet ifølge en melding fra Statoil 1,6 kubikkmeter med hydraulikkolje. Årsaken til utslippet skal ifølge Statoil være lekkasje fra en hydraulikkslange.

- Statoil ser alvorlig på dette. Myndighetene er varslet om hendelsen, og inntil videre er dette hydraulikksystemet stengt, sier Tim Dodson, letedirektør for norsk sokkel i en kommentar.

Bellona forlanger stans

– Dette er grov miljøkriminalitet. Etter dette må hele Statoils boreprogram stanses. Utslippet må få politiske konsekvenser, sier Bellona-sjef Frederic Hauge til Aftenposten.

Hydraulikkoljen som rant ut i Barentshavet, er kategorisert i rød fareklasse, den nest farligste av fire klasser. Det var ikke mulig å få noe av oljen opp av vannet etter utslippet.

- Dette viser at nullutslipp ikke er annet enn en teori, sier han som p på vegne av Bellona nå vil politianmelde Statoil.

Bellona forsøkte også i forkant av borestarten i Barentshavet å stanse planene, men ble avvist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere