Etter flere krisemålinger den siste uken, går Senterpartiet på en ny smell i Nettavisens augustmåling fra Sentio. Partiet faller med hele 5,5 prosentpoeng fra juni, til en oppslutning på 13,2 prosent.
- Dette er den dårligste Sp-målingen på ett år, konstaterer Martin Stubban hos Sentio, tre uker før stortingsvalget.
Det er nå kun et knapt flertall for Ap-leder Jonas Gahr Støres drømmeregjering, bestående av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Partiene får til sammen 86 mandater på Stortinget (85 er flertall), som er et større fall fra juni (92).
Gunnar Stavrum: Erna Solbergs hodepine er bortkastede stemmer på borgerlige minipartier
I målingen er 1000 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 17. til 21. august, og har en feilmargin fra til 1,3 til 3,0 prosent.
Her er resultatene for alle partiene:
- Har skapt spill
Arbeiderpartiet får en oppslutning på 23,9 prosent, som er det samme resultatet partiet fikk i Nettavisens junimåling. Mens SV er det eneste av de tre tidligere regjeringspartnerne som går fram, til 8,8 prosent (+ 1,8).
Målingen bekrefter dermed trenden fra flere av de nasjonale målingene i august, der Senterpartiet har gått kraftig tilbake og er målt helt ned på 11-tallet.
- Senterpartiet går fram sammenlignet med 2017-valget, men målinger på 20-tallet senest i januar, og lanseringen av Vedum som statsministerkandidat, har skapt enorm fallhøyde for partiet, sier Stubban til Nettavisen.
Les også: Krever garanti fra Vedum mot Rødt, MDG og SV
Han mener det er flere årsaker til partiets fall, deriblant klima- og miljøsaken, som har dominert debattene.
- Dette er ikke en god sak for partiet som i stor grad har basert seg på motstand mot avgifter de siste årene. Sosiale forskjeller som var mye diskutert tidligere i sommer, er heller ikke et område hvor de har sakseierskap, sier han.
Dessuten har distriktspolitikk og regjeringens reformer, som har gitt partiet vind i seilene, vært lite på dagsorden.
- Det etterlatte inntrykket er at det er Sp som har skapt spill og konflikt på rødgrønn side, med sin insistering på at de ønsker en Ap-Sp-regjering. Det kan hende at mange på venstresiden reagerer på dette, sier Stubban.
Les også: Listhaug bedt om å velge mellom Støre eller Vedum som statsminister
Vedum: - Enormt potensiale
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er likevel optimist, til tross for den store tilbakegangen.
- Det viser at vi har et enormt potensiale. Vi ligger jo tre prosentpoeng høyere i denne målingen enn i stortingsvalget sist. Vi er de eneste av de fire store partiene som går fram, sier Vedum til Nettavisen.
- Så du er ikke skuffet over et resultat på 13,2 prosent?
- Nå er vi midt i valgkampen, og det har vært flere målinger der vi har ligger rundt 13 prosent de siste dagene. Det viser også at vi har et kjempepotensial, fordi vi har hatt målinger som har vært høyere før, svarer han.
Vedum står også fast ved at han vil ha en regjering bestående av Senterpartiet og Arbeiderpartiet.
- Sentraliserings- og forskjellspolitikken til regjeringen har rammet forsvar, politi og mange lokalsamfunn - og vi må få endret den kursen, sier han.
MDG: - Årets beste
Vinneren i målingen er imidlertid Miljøpartiet de Grønne (MDG), med et resultat på knallsterke 7,2 prosent (+ 2,2).
- MDG har hatt fremgang helt siden FNs klimarapport ble lagt fram for to uker siden. På denne målingen får de årets beste måling. Det er ingen tvil om at MDG har sterkest sakseierskap når det gjelder klima og miljø, slår Stubban fast, og legger til:
- Spørsmålet er om MDG klarer å holde trykket oppe på miljøsaken framover. Dersom partiet fortsetter veksten, vil det også bli rettet mer kritiske spørsmål mot partiet.
Les også: Jens Ulltveit-Moe sjokkerte med MDG-overgang: Håper Støre dropper Vedum
- MDGs drømmeregjering
Resultatet ville gitt MDG en stortingsgruppe på hele 14 personer. I dag er partiet bare representert med partileder Une Bastholm på Stortinget.
- Jeg blir helt rørt over hvordan folk nå engasjerer seg for klima og miljø. Den siste tiden har vi sett at folk krever en mye bedre politikk for klima og naturen, for barn og unge, og vi har nå en historisk sjanse til å endre norsk miljøpolitikk for alltid, sier Bastholm til Nettavisen om jubelmålingen.
Hun øyner nå håp om et helt annet rødgrønt regjeringsalternativ:
- Denne målingen viser at Ap, SV og MDG kan få flertall, med støtte fra Rødt, i stedet for å gi klimafiendtlige Sp regjeringsinnflytelse, sier Bastholm.
MDG, Ap, SV og Rødt får til sammen 85 mandater og flertall i målingen.
- I Oslo, der disse partiene styrer sammen, har vi fått til mer på klima og miljø enn mange trodde var mulig, Men da trengs et sterkt MDG, som er det eneste partiet som alltid setter klima først i forhandlinger, sier hun.
MDG jubler over resultatet også på Facebook tirsdag ettermiddag:
«Wow, tusen takk! På de siste meningsmålingene er det flertall for vår drømmeregjering: Arbeiderpartiet, SV og MDG med støtte fra Rødt. Akkurat som byrådet som har styrt Oslo til å bli en internasjonal ledestjerne i klimakampen».
Les også: Denne lappen stjeler oppmerksomheten på MDG-lederens Instagram
- Ser håpløst ut for Erna
Samtidig går Høyre kraftig tilbake. Partiet havner under 20 prosent, med et resultat på 19,1 prosent (- 2,8).
- Høyre faller og nå ser det håpløst ut for gjenvalg for Erna Solberg, til tross for at Venstre og KrF nærmer seg sperregrensen. Det virker som om velgerne sliter med å se hva Høyre vil de neste fire årene dersom de fortsetter i regjering. Partiet lekker i alle retninger nå, flest til Ap og Venstre, sier Sentios tallknuser.
Høyres regjeringspartner Venstre får en oppslutning på 3,8 prosent (+ 1,0), mens KrF ender på 3,9 prosent (+ 0,6).
Fremskrittspartiet havner under 10 prosent, med et resultat på 9,8 prosent (- 0,3).
Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville de borgerlige partiene som støtter Erna Solberg som statsminister, inkludert Frp, fått 59 mandater på Stortinget - og er dermed langt unna flertall. Dette er en nedgang på ett mandat fra juni.
Les også: Erna Solberg tror på et mirakel: - Tror det er fullt mulig å vinne valget
Moxnes: - Måtte snakke med oss
Som MDG ville også Rødt økt sin stortingsgruppe betraktelig om målingen var valgresultatet. Partiet får et resultat på 5,4 prosent (+ 0,5), noe som ville gitt Rødt-leder Bjørnar Moxnes ni nye stortingskolleger.
- Hvis dette hadde blitt valgresultatet ville det ikke vært noe alternativ for Støre og Vedum ikke å snakke med Rødt. Da kan vi forhandle og sørge for at en ny regjering samarbeider med venstresida i viktige saker, ikke med de borgerlige partiene, sier Moxnes til Nettavisen, og påpeker:
- Vi ser nå at et sterkt Rødt kan bli helt avgjørende for å sikre nytt flertall og et tydelig skifte etter åtte mørkeblå år. Hvis vi skal få ned forskjellene, få både handlekraften og rettferdigheten som trengs i miljøpolitikken og profittfri velferd, da trengs en sterk kraft til venstre for regjeringen.
Tajik: - Går opp og ned
Ap-nestleder Hadia Tajik sier hun fortsatt har tro på en Ap-ledet regjering etter valget, selv om det rødgrønne flertallet krymper.
- Målingene går opp og ned, men heldigvis mest opp. Vi i Arbeiderpartiet skal stå på helt til valgdagen, det er den som teller. Etter åtte år med en regjering som har prioritert de som har mest fra før, så må det nå bli vanlige folks tur. Vårt mål er en Ap-ledet regjering som får folk i jobb, styrker velferden og kutter klimautslipp samtidig som vi skaper jobber, sier Tajik i en kommentar.
SV-leder Audun Lysbakken er også glad for egen framgang.
- Dette er nok en god måling for SV som viser at velgerne er opptatt av våre hovedsaker som er å få ned klimautslippene og ulikheten. Vi lover å stå på frem til valget, slik at vi får et sterkt SV som kan bidra til regjeringsskifte og til å binde en ny rødgrønn regjering mot venstresiden, sier han.
Les også: Lysbakken vil kjøre Støre og Vedum knallhardt: - Kommer ikke utenom oss
Demokratene øker
Gruppen andre partier, partiene som ikke er representert på Stortinget, gjør også et byks i målingen - og ender på 4,9 prosent (+ 2,5).
Klart størst er Demokratene, med en oppslutning på 2,8 prosent. Deretter kommer industri- og næringspartiet og Liberalistene, begge med 0,5 prosent - og pasientfokus med 0,3 prosent.
De andre småpartiene får: Sentrum (0,2), Helsepartiet (0,2), Partiet De Kristne (0,2), Pensjonistpartiet (0,2) og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (0,2).
Les også: Småpartiene hardt ut mot mediene: Nå får de klart svar
Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:
Juni: Lanserte seg selv som statsminister: Slik reagerte velgerne
Mai: Senterpartiet og Høyre går på en smell: - Tilbakegangen virker dramatisk
April: Knalltall for Støre fem måneder før stortingsvalget: - Det er en trend
Mars: Vaksinesmell for statsministeren: Nå faller Erna
Februar: Høyre fosser fram - Frp trues fra flere kanter
Januar: Ett år siden Frps exit - får sjokktall på måling: - Ny bunnotering
Disse mister flest
Ser man på bakgrunnstallene til målingen, er det Frp og Høyre som ville mistet flest stortingsrepresentanter sammenlignet med antallet de har i dag. Frp ville gått fra 27 til 18 representanter på Stortinget, og Høyre fra 45 til 36.
Samtidig ville altså MDG og Rødt styrket sine stortingsgrupper mest av partiene, til henholdsvis 14 og 10 representanter.
Bakgrunnstallene viser også hva de usikre velgerne i stortingsvalget i 2017 ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Flest svarer at de ville stemt Arbeiderpartiet (16 prosent), Senterpartiet (15 prosent), Høyre (11 prosent), MDG (9 prosent) og SV (9 prosent).