Gå til sidens hovedinnhold

Ny smitterekord: - Dette er alvor for Kristiansand

På få uker er smittesituasjonen i Kristiansand snudd på hodet.

Kristiansand har ligget blant de laveste når det gjelder smittetall. Nå er situasjonen en helt annen. Det meldes om 24 nye smittetilfeller siste døgn, flere med ukjent smittevei. Det er ny smitterekord. Torsdag var det meldt om 17 nye smittetilfeller.

- Dette er alvor for Kristiansand. Nå må vi få snudd denne utviklingen, sa ordfører Jan Oddvar Skisland på en pressekonferanse fredag.

Kristiansand er nå den storbyen i Norge med det nest høyeste insidenstallet, 173 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

En uke på å snu utviklingen

- Får vi ikke snudd dette før utgangen av neste uke, er vi nødt til å ha strengere tiltak, varslet ordføreren.

Han sier formannskapet uka etter vinterferien i så fall må fatte vedtak.

Skisland understreket gjentatte ganger hvor viktig det er å få snudd utviklingen raskt. Han peker på at kommunen nærmer seg en grense der det blir krevende å gjøre smittesporing. Skisland sier mange har slått seg til ro med at Kristiansand har hatt lave smittetall lenge, men sier at det nå er viktigere enn noen gang at anbefalingene følges.

Forskriften som ble innført 17. februar stiller blant annet krav om at serveringssteder må ha gjesteregistrering, ansatte må bruke munnbind der en-meters regelen ikke kan praktiseres, alkoholservering skjer kun i forbindelse med servering av mat.

Videre får treningssentre krav om å registrere deltakere, avstandskrav og forbud mot ikke-stasjonær gruppetrening.

I private hjem er det en sterk anbefaling om maksimalt fem gjester, og det er videre en sterk anbefaling om å bruke hjemmekontor.

Klikk her for å se lokale tiltak i Kristiansand (kommunens hjemmesider)

- Nest mest smitte per innbygger

- Vi er nå den storbyen i Norge som har nest mest smitte per innbygger, sa kommuneoverlege Priscilla Hilton.

Totalt de siste 14 dagene er det påvist 173 smittetilfeller i byen per 100.000 innbyggere.

- Vi har mange klynger

- Nå har vi mange klynger, blant annet flere skoler involvert, og vi har ukjente smitteveier. Det er grunnen til at vi nå velger å innføre og forsterke tiltak i kommunen, sa Hilton.

Den forrige toppnoteringen lød på 18 smittede og ble satt 5. februar. Tallene blir oppdatert i løpet av fredagen og kan øke ytterligere, skriver Fedrelandsvennen.

Det ble samtidig satt rekorder for antall smittede målt over to døgn (34), tre døgn (49), fire døgn (64), fem døgn (74), seks døgn (87) og sju døgn (93).

I februar har MSIS registrert 207 smittede personer med folkeregistrert adresse i Kristiansand. Det er like mange som ble smittet av covid-19 i hele Agder i mars måned, skriver avisen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien