WHOs Europa-kontor sier en «ny storm er i anmarsj» og at omikron-varianten er i ferd med å dominere - eller allerede dominerer - i flere land, blant annet i Danmark, Portugal og Storbritannia.

Les også: 4799 nye koronasmittede i Norge

Pandemien fortsetter å overvelde Spania og omikron-varianten er på rask frammarsj, skriver storavisa El Pais og har oppslag om nok en rekord i antall smittede; 49.823 på én dag, ifølge tirsdagens tall. Statistikken tidlig i pandemien var mangelfull, men det høyeste som tidligere er målt stammer fra 21. januar. Da var tallet 44.357 smittetilfeller.

Regjeringen og lokale myndigheter skal diskutere nye tiltak onsdag, melder NTB. I Portugal framskynder de smitteverntiltak som etter planen skulle tre i kraft 31. desember.

Les også: Forsikringsselskap advarer: - Ferien i utlandet kan bli ganske kjip

Svært høyt smittetrykk

Ved inngangen til julen viser insidenstallet nasjonalt i Spania 695 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager, opp 68 prosent på en uke. Det er regionene Navarra, Aragon, La Rioja og Baskerland som har det høyeste smittetrykket. Her er det nå over 1000 nye tilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

7634 covid-pasienter

Det er stort press på helsevesenet og sykehusene. Totalt i Spania er det 7634 personer innlagt med covid-19, en økning på 20 prosent siden forrige uke, skriver El Pais. Av disse ligger 1472 på en intensivavdeling, 21 flere enn for sju dager siden. Disse tallene er imidlertid langt unna det Spania opplevde i slutten av januar. Da lå det 30.000 covid-pasienter på sykehusene, 5000 av dem på en intensivavdeling.

- Vi er utmattede

Men allerede nå sier helsepersonell at de er utslitte, overbelastet og nedtynget av den sjette smittebølgen landet opplever. De forteller om mangel på personell, på vikarer, doble skifte og feriefravær som ikke dekkes inn.

- Vi er overveldet, svært utmattede. Overbelastningen er brutal, sier lege Carolina Pérez de la Campa i San Sebastian de los Reyes til El Pais. Flere opplever at situasjonen er på bristepunktet.

Nøler med innstramminger

Mer enn 80 prosent av Spanias befolkning har nå fått minst én dose koronavaksine.

Både lokale myndigheter og regjeringen i Madrid er motvillige til å innføre ytterligere innstramminger i smitteverntiltakene.

Bare den autonome regionen Catalonia, som ligger nordøst i Spania og rommer storbyen Barcelona, har gått inn for å stenge ned utelivet, melder NTB.

Myndighetene der vil også innføre begrensninger på hvor mange som kan samles og innføre portforbud nattetid. Tiltakene, som foreløpig ikke er blitt godkjent i domstolene, skal etter planen vare i 15 dager fra fredag.

Statsminister Pedro Sánchez planlegger å samle regionale ledere i landet til videokonferanse onsdag ettermiddag for å diskutere tiltak mot pandemien.

Portugal strammer inn

Portugal framskynder smitteverntiltak som etter planen skulle tre i kraft 31. desember, melder NTB.

Fra 25. desember må alle som har mulighet, jobbe hjemmefra, og puber og utesteder må stenge dørene, kunngjorde statsminister Antonio Costa tirsdag.

Han forklarte at tiltakene er nødvendige på grunn av risikoen for at situasjonen kan forverres av den svært smittsomme omikronvarianten.

Det vil også innføres krav om negativ koronatest for hoteller, kinoer, teatre, i bryllup og dåp og for sportsarrangementer fram til tidligst 9. januar. Skolene blir stengt fram til 10. januar.

På nyttårsaften får man ikke samle seg i grupper på flere enn ti personer på gata, og det blir forbudt å drikke alkohol utendørs.

Les også: WHO bekymret over dramatisk økt smittespredning i Europa