RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny spotbunn for kjøleskipene (Ny)

Sist oppdatert:
Spotmarkedet for kjøleskip fortsetter å være meget svakt etter at bananplantasjene i Mellom-Amerika gikk dukken tidligere i høst. Nedturen ventes også å prege høysesongen for de som ikke har sikret seg kontrakter
Nytt: Kommentar fra skipsmegler

For kjøleskipsrederne med tonnasje i spotmarkedet ser andre halvår i år ut til å bli en skikkelig skuffelse. Etter en sesongmessig bunn i august har ikke ratene klart å komme seg opp igjen slik de gjorde i fjor.

Det er fortsatt virkningen av at de viktige bananplantasjene i Guatemala og Costa Rica gikk dukken tidligere i høst som fører til nærmest full stopp i kjøleskipsmarkedet. Snittratene som nå rapporteres stemmer også godt overens med bilde som ble beskrevet for iMarkedet.no for en måned siden.

Les mer her: Forsatt kjølig spotmarked for kjøleskip

- Det er status quo nå i desember, og vi ser ingen bedring i det underliggende bananmarkedet på en del måneder. Årsaken er at plantasjene som gikk dukken på østsiden av Mellom-Amerika. Det tar 10 måneder fra en ny plante er stukket i jorda til nye avlinger er på vei, noe som vil si til sommeren en gang, sier en kjøleskipsmegler til iMarkedet.no

Tall fra skipsmeglerhuset Orion Shipping viser at de eldre store kjøleskipene i snitt har seilt inn 15,5 cent pr. kubikkfot i november i spotmarkedet. Det er ny bunn for året, og meget svakt i forhold til november i fjor da ratene overraskende steg til hele 53 cent pr. kubikkfot. Forrige bunn i år var i august på 21 cent, mens en må helt tilbake til august 2003 for å finne svakere nivåer.

Det er ikke stort bedre for de moderne skipene som i november seilte inn 26 cent pr. kubikkfot i snitt. I november i fjor lå snittratene i spotmarkedet på 72 cent.

- Vi sier til våre kunder at dette vil prege også høysesongen, og vi tror snittratene for store skip i spotmarkedet i høysesongen kan bli lavere enn høysesongen 2005, sier megleren.

Høysesongen starter sesongmessig i januar/februar, og varer til april/mai med årlig variasjoner.

Best med lange kontrakter

Når det gjelder kontraktsmarkedet hvor det fortsatt pågår forhandligner og slutninger med tanke på 2006, meldes det om en gjennomsnittlig oppgang i periodemarkedet på 13 prosent sammenlignet med hva som ble forhandlet frem for ett år siden.

Av de to kjøleskipsrederiene som er notert på Oslo Børs er Green Reefer det som er mest eksponert mot spotmarkedet, mens Star Reefers flåte i stor grad er sikret på kontrakter med rater som ligger høyere enn i samme periode i fjor. Green Reefer skuffet også klart da de la frem tallene for tredje kvartal, mens Star Reefer kunne vise til fortsatt oppgang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere