RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny stadion – egen identitet

Sist oppdatert:
VALLHALL (vif.no): - Idrett og fotball er en viktig del av mange unges liv. En ny Vålerenga Stadion vil gi næring til drømmer og mål for unge håpefulle rundt om i byen. Slik vi ser det er en sterk og inkluderende idrettsarena uvurderlig i et samfunnsøkonomisk perspektiv, skriver leder av Hovedstyret i Vålerenga Fotball Odd Skarheim i et brev til ledere av politiske partier i Oslo.

Vålerenga fotball er mer enn et stort idrettslag – det er en klubb med identitet, samhørighet og verdier. Til tross for at vi er landets sterkeste merkevare innen idrett, og hele Oslos stolthet, bidrar klubben til noe langt mer verdifullt for Oslo. Gjennom den identiteten vi skaper, det samholdet vi tilbyr, og den tilhørigheten vi har til Oslo Øst, har vi blitt et verdifullt samlingspunkt for svært mange Oslobeboere. Enten det er folk som har levd hele sitt liv i vårt kjerneområde, eller det er innflyttere fra inn- og utland, har alle en plass i klubben. Det samholdet, den identiteten og den integrasjonen klubben står for er unik i Norge. Ikke minst vises dette gjennom klubbens sterke engasjement mot rasisme.

MER JUBEL: Vålerenga ønsker å juble på egen stadion i fremtiden. (Foto: Digitalsport)
MER JUBEL: Vålerenga ønsker å juble på egen stadion i fremtiden. (Foto: Digitalsport)

At Vålerenga fotball har blitt ”forvist” til Ullevaal Stadion er ikke positivt for klubben og identiteten. Vi har derfor lenge arbeidet med planene om å få finansiert og bygget en egen Vålerenga Stadion. En stadion som i tråd med klubbens grunnsyn, ikke skal stå tom når det ikke spilles eliteseriekamper – men et stadion som skal tas i bruk og være møteplass for barn og unge hver eneste dag året rundt.

Valle-området
Etter at flere alternativer hadde blitt vurdert, vedtok Oslo Bystyre enstemmig at det er området på Valle som skal være stedet for den nye Vålerenga Stadion.

Valle ligger som et åpent og øde sår i noe som er i ferd med å utvikle seg til en ny urban bydel i Oslo. Her ligger det en barneskole som kommunen har vedtatt nedlagt, samt en sykkelvelodrom som ikke har vært brukt på flere tiår. Det er på dette området stadion skal reises. Samtidig har vi forstått at det diskuteres å lage skøytehall under tak, på nåværende Valle Hovin.

Valle + VIF = VinnVinn
En realisering av nye Vålerenga Stadion på Valle er en vinn-vinn situasjon for klubben, byen og Oslos politikere. Foruten den sportslige gevinsten dette vil ha for Vålerenga Fotball, vil et stadion med den foreslåtte beliggenhet innebære åpenbare fordeler for Oslos befolkning. Stadionet vil bidra til å skape en sårt tiltrengt møteplass med åpne plasser og torg i et område som mangler slikt og vil således være et viktig bidrag til positiv byutvikling i Oslo. Beliggenheten på dørstokken til Groruddalen og Bydel Gamle Oslo vil også gjøre det mulig å bygge et stadionanlegg som skiller seg ut som noe særegent i bybildet.

FARGERIK FOTBALL: En ny Vålerenga Stadion på Valle vil etter vårt syn gi ytterligere legitimitet til dette prosjektet Vålerenga Mot Rasisme, og gjøre det lettere å videreføre og utvide dette arbeidet blant annet gjennom å skalere opp fotballturneringen Fargerik fotball slik at det blir Europas største, skirver Skarhem. (Foto: Thomas Brekke Sæteren)
FARGERIK FOTBALL: En ny Vålerenga Stadion på Valle vil etter vårt syn gi ytterligere legitimitet til dette prosjektet Vålerenga Mot Rasisme, og gjøre det lettere å videreføre og utvide dette arbeidet blant annet gjennom å skalere opp fotballturneringen Fargerik fotball slik at det blir Europas største, skirver Skarhem. (Foto: Thomas Brekke Sæteren)

Vålerenga er en viktig identitetsbærer i denne delen av byen og en lokalisering av et nytt Vålerenga Stadion nettopp her vil bety mye for den kulturelt og etnisk sammensatte befolkningen i Valle og de omkringliggende bydelene. Vålerenga mot rasisme er et innarbeidet prosjekt som de fleste i Oslo kjenner til – en ny Vålerenga Stadion på Valle vil etter vårt syn gi ytterligere legitimitet til dette prosjektet, og gjøre det lettere å videreføre og utvide dette arbeidet blant annet gjennom å skalere opp fotballturneringen Fargerik fotball slik at det blir Europas største. En del av Vålerenga fotballs ambisjon er å bli oppfattet som unike i Europa og gjennom det bidra til å profilere Oslo på en positiv måte.

Et annet viktig moment vi i Vålerenga Fotball ønsker å understreke er verdien av et slikt stadion for barn og unge i hovedstaden. Idrett og fotball er en viktig del av mange unges liv. En ny Vålerenga Stadion vil gi næring til drømmer og mål for unge håpefulle rundt om i byen. Slik vi ser det er en sterk og inkluderende idrettsarena uvurderlig i et samfunnsøkonomisk perspektiv.

Vålerenga og hovedsamarbeidspartner Hafslund kommer til å legge mye vekt på at det nye stadionanlegget blir et miljøprosjekt. Mulighetene er til stede for å kunne bygge et miljøstadion der for eksempel spillvarme fra skøyteanlegget kan benyttes til oppvarming av fotballanlegget.

Med et stadion med plass til 22.000 tilskuere, og med mulighet for utvidelse til 30.000, har Oslo også fått en stadion som er kvalifisert i en eventuell Norsk-Svensk søknad om å arrangere Fotball-EM.

Selvfinansiert
For å realisere stadionprosjektet er klubben imidlertid avhengig av politikernes støtte. Som klubb har ikke Vålerenga mulighet til å bære et så stort finansielt løft alene. Samtidig vil ikke klubben be om å ta av kommunens penger, som trengs enda mer på andre viktige områder.

Det vi derfor forventer av Oslos politikere i denne sammenhengen, er at de stiller opp med velvilje og en positiv holdning til to enkle ting:

  • Vi har merket oss at det per i dag finnes et flertall i Bystyret som mener Vålerenga bør få overta tomten på Valle Hovin til én krone. Dette ser vi Vålerenga fotball på med stor glede. At dette løftet holdes er en forutsetning for at planene kan realiseres. Klubben vil for øvrig gi full verdi for tomtekostnaden tilbake til kommunen i form av gratis utleie og bruk av stadion til andre klubber og formål.
  • For at klubben skal finansiere et stadion til nærmere 400 millioner kroner, er vi avhengig av å få til en regulering som gjør at det også blir plass til annen type virksomhet rundt stadion som kan finansiere investeringen. Det kan være både næringsvirksomhet, offentlige formål og boligformål. Prinsippet må imidlertid være at politikerne sier ja til prinsippet om at reguleringen av Valle-feltet gir plass til de nødvendige arealene som skal til for å finansiere byggingen av stadionet.

Valgdagen 10. september nærmer seg med stormskritt og vi i Vålerenga Fotball sammen med Klanen ønsker at partienes stilling til stadionprosjektet er avklart før vi går til urnene. Derfor er det viktig å få avklart politikernes synspunkt på de to ovenfor nevnte spørsmålene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere