Ny, stor trusselrapport

Foto: (TV 2 Nettavisen/CS)

Symantec har kommet med ny virusrapport for siste halvår, og det er dyster lesning. Sjekk alle truslene, og lær hvordan du beskytter PC-en.

20.09.04 15:36

Sikkerhetsselskapet Symantec har oppdaget ikke mindre enn 1.237 nye sårbarheter i ulike typer programvare, det er 48 nye hver uke. Over 70 prosent av disse er relativt enkle å utnytte.

Tips for vanlige brukere:
1. Bruk en sikkerhetsløsning som kombinerer antivirus, brannmur og som oppdager angrep på din maskin. Slik er du beskyttet mot blandede trusler.

2. Forsikre deg om at sikkerhetsoppdateringene dine er nye. Gå med jevne mellomrom inn på Microsofts oppdateringsside og last ned de siste oppdateringene.

3. Forsikre deg om at passordene dine består av både tall og bokstaver. Ikke bruk ord som står i ordboka. Bytt passord ofte.

4. Åpne aldri vedlegg med mindre du vet hvorfor de har blitt sendt til deg.

5. Hold virusdefinisjonene dine oppdatert.

6. Sjekk om PC-en eller Mac-en din er sårbare for angrep ved å bruke et av sikkerhetsselskapenes sjekkprogram med jevne mellomrom. Disse finner du ofte på deres hjemmesider. Symantecs finner du på www.symantec.com/securitycheck

7. Alle som bruker en PC må forsikre seg om at de skjønner hvordan man kjenner igjen svindelforsøk via PC. Ofte bruker disse en falsk e-postadvarsel og teknisk sjargong for å skremme deg til å gjøre som de vil.

5.000 nye virus
I tillegg har sikkerhetsselskapet oppdaget 4.496 nye ormer og virus, det er fire ganger flere enn i samme periode i fjor.

Nå har virusskribentene festet blikket på e-handel, og angrepene settes inn for at hackerne skal tjene penger.

- Vi ser at flere angrep nå er motivert av økonomisk vinning. I forrige periode var bare 4 prosent av angrepene rettet mot e-handelbutikker, nå har dette økt til 16 prosent, sier sikkerhetsrådgiver Hans Peter Østrem til TV 2 Nettavisen.

En annen trend er at stadig flere svindlere, spammere og virusskribenter bygger opp et nettverk av sårbare maskiner - såkalte zombie-nettverk - som står og spyr ut spam og virus til PC-er over hele verden. Og din maskin kan være en del av et slikt nettverk.

Er du en spammer?
- Det er vanlige folks maskiner som misbrukes i disse nettverkene, men vi ser også at flere av verdens 100 største bedrifter ikke har gode nok sikkerhetsrutiner og får sine systemer misbrukt, sier Østrem.

Han forteller at det har vært en økning fra 2.000 til over 30.000 slike nettverk det siste halve året.

I tillegg har Symantec dokumentert en fortsatt kraftig økning i det vi alle plages med i hverdagen - søppelpost.

- Spam blir også benyttet til å sende ut virus og ormer, og å samle inn informasjon om brukerne der ute. Nå er spammen ikke bare irriterende, den utgjør faktisk over 50 prosent av all e-post som sendes, sier Østrem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.