*Nettavisen* Nyheter.

Ny storaksjon mot utviste serbere

Foto: Roar Hanssen, Politiets utlendingsenhet (Scanpix)

Mellom 70 og 80 serbere med ulovlig opphold ble lørdag pågrepet på 40 ulike adresser over hele landet, opplyser Politiets utlendingsenhet.

02.10.10 12:29

Ifølge VG er flere småbarnsfamilier fra hele landet er hentet til Oslo av Politiets utlendingsenhet (PU). Lørdag skal de sendes de til Beograd med eget fly.

Til NTB opplyser politiet at dette gjelder mellom 70 og 80 serbere med ulovlig opphold. Disse ble pågrepet lørdag på 40 ulike adresser over hele landet.

Politiet bekrefter at det står et fly klart på Gardermoen, som skal frakte kosovoserberne til Beograd.

Etter det Nettavisen erfarer skal flyet ha avgang lørdag ettermiddag.

Siste alternativ

De som nå sendes ut av landet har fått avslag på asylsøknaden, men har ikke forlatt landet frivillig. Da er tvangsutsendelse det neste alternativet.

De fleste av de returnerte har tidligere bodd i dagens Kosovo, og fikk avslag på asylsøknaden for flere år siden, opplyser Politiets utlendingsenhet.

- For politiet har det ikke vært mulig å gjennomføre tvangsretur av denne gruppen før i sommer da returavtalen med Serbia trådte i kraft. Returavtaler er ett av flere viktige verktøy for å sikre effektive uttransporter, og nevnte avtale har nå gjort det mulig for oss å gjennomføre hele tre store politiaksjoner i løpet av kort tid, sier PU–sjef Ingrid Wirum.

Så langt i år har over 4400 personer med ulovlig opphold blitt uttransportert av PU.

- Dette er et rekordhøyt antall sammenlignet med tidligere år, og viser at PU jobber målrettet og aktivt med å bekjempe ulovlig opphold, sier Wirum.

I lørdagens aksjon deltok polititjenestemenn fra 20 politidistrikter både med pågripelser og som ledsagere på flyet.

Varsler mer skånsom utsending

Fredag varslet justisminister Knut Storberget at han vil ha en gjennomgang med Politiets utlendingsenhet om mer skånsom metodebruk ved utsendelse av barnefamilier.

Storberget erkjenner at en eventuell liberalisering kan gjøre Norge mer attraktivt for barnefamilier.

- Men dette rike landet har råd til å ta en runde om hvordan vi behandler barn på flukt, sa han til Aftenposten.

Gjennomgangen av asylpolitikken for barn, vil både gjelde de enslige mindreårige og de som har kommet sammen med foreldrene sine.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.