RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Venstre mener forslaget fra regjeringen ikke går langt nok.
Venstre mener forslaget fra regjeringen ikke går langt nok. Foto: Helle Nilsen (Nettavisen)

Ny strid om søndagshandel

Venstre sier nei til regjeringens høringsforslag om søndagsåpne butikker. Ingen av alternativene har dermed flertall på Stortinget.

– Regjeringen bør invitere oss til samtale så snart som overhodet mulig, sier Grande til Dagens Næringsliv.

Regjeringen åpner for to modeller for søndagshandel. Den ene slår fast at butikker som ønsker det, kan holde åpent på søndager. Den andre tar til orde for at kommunene skal avgjøre.

Tirsdag ble det klart at Venstre sier nei til begge forslagene, slik de er utformet. Det skjer til tross for at partiet har programfestet at kommunene bør kunne avgjøre om butikker skal være søndagsåpne eller ikke.

– Jeg synes det er rart at hun går langt i å avvise et forslag som er basert på Venstres egen politikk, sier Asheim, som sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Det er denne komiteen som vil behandle forslaget om søndagsåpne butikker, dersom regjeringen da ikke velger å legge det bort.

– Det ville overraske meg stort. Regjeringen og Venstre er enige om å legge til rette for økt søndagshandel. Spørsmålet er bare hvordan dette skal skje, sier han.

Venstre mener forslaget fra regjeringen ikke går langt nok.

– Kommunene må få styre kriteriene, ikke bare si ja eller nei til åpning av butikkene. De må få bestemme åpningstider og få regulere forskjellig i ulike deler av kommunen. Slik at man kan stenge i deler av kommunen og ikke i andre – slik man for eksempel gjør med skjenking i dag, sier Grande til DN.

SIER NEI: Trine Skei Grande (V).

Også fagbevegelsen, handelsnæringen og arbeidsgiverorganisasjonen Virke sier nei til oppmyking av regelverket. Regjeringen viser på sin side ingen tegn til å snu, en uke før høringsfristen utløper.

– Vi inviterer selvsagt gjerne Trine Skei Grande inn til samtale om hvordan vi kan bidra til at resultatet gir flere søndagsåpne butikker. Vi har hørt to forslag, men det ligger mange muligheter mellom disse to forslagene, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til DN.

At primærforslaget fra regjeringen må skrinlegges til fordel for Venstres modell, der kommunene avgjør, vil ikke Asheim uten videre gå med på.

– Vi fastholder at det er bedre at butikkene selv får bestemme. Det sitter langt inne å gi seg. KrF foretrekker jo vår modell framfor Venstres, som de mener er mer ekstrem, sier han til NTB. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere