En stor gruppe med forskere har over tid studert koronavirusets opphav, og tirsdag 26. juli publiserte de en studie i et av verdens mest prestisjefylte tidsskrift for vitenskap, Science. En av undersøkelsene i studien konkluderte med at teorien om at viruset ble skapt i et laboratorium, kan nok en gang avvises.

Les også: Vaksine-gladnyhet etter Aker Brygge-utbruddet

Forskerne har sett på pandemienes geografiske mønster de første månedene etter det første utbruddet i desember 2019. Der viser dataene klart og tydelig én vesentlig ting, nemlig at de første tilfellene av koronaviruset var tett knyttet til dyremarkedet Huanan Market i den kinesiske byen Wuhan. Forskerne fant også ut at det var usannsynlig at koronaviruset hadde sirkulert blant mennesker før november 2019.

– Spredte seg derfra

I studien understrekes det rett og slett «ikke er plausibelt at viruset oppsto på noen andre måter enn gjennom dyrehandel på markedet i Wuhan.»

– Det oppsto på markedet og det spredte seg derfra, er den krystallklare beskjeden fra Michael Worobey, ifølge danske Ekstrabladet.

Han jobber til daglig som forsker på universitet i Arizona, og er en av forfatterne bak studiet som nå har blitt publisert i tidsskriftet Science.

I sammendraget til studiet står det også blant annet følgende:

«Selv om det er utilstrekkelig med bevis for å definere noe som skjedde i tidligere faser, og nøyaktige omstendigheter forblir obskure, så viser våre analyser at fremveksten av SARS-CoV-2 skjedde gjennom den direkte dyrehandelen i Kina, og at Huanan-markedet er episenteret for covid-19-pandemien», er noe av det forskerne skriver.

WHO-rapport

Tidligere i år har også Verdens helseorganisasjon (WHO) gjort sine egne undersøkelser om virusets opphav. I sin første rapport som ble publisert i starten av juni, konkluderte ekspertgruppen med at ennå ikke er noen konklusive funn som kan si hvordan pandemien startet.

Teamet på 27 eksperter ble satt sammen av Verdens helseorganisasjon (WHO) i fjor, og skal lage et globalt rammeverk for studier i hvordan virus sprer seg. De fikk også oppdraget om å se på koronavirusets opprinnelse.

– Det er nøkkeldata som ennå ikke er tilgjengelige som mangler for at vi skal ha en fullstendig forståelse av hvordan koronapandemien begynte, skrev forskerne i rapporten som ble publisert i juni.

Flaggermus-teorien

Den mest troverdige teorien fra WHO er imidlertid at viruset har smittet fra flaggermus til mennesker via et tredjedyr, sa forskningsleder Marietjie Venter.

Les også: WHO: Trenger mer tid på å finne koronavirusets opprinnelse

Samtidig understreket ekspertgruppa at det er behov for å gjøre nye undersøkelser av om det kan ha vært en laboratorium-lekkasje som startet pandemien. Den teorien har hele veien vært kontroversiell, særlig i Kina. Tre medlemmer i ekspertgruppa, fra Kina, Russland og Brasil, har motsatt seg at den teorien skal granskes videre.

– At vi inkluderer den teorien i rapporten, betyr ikke at det er det vi tror stemmer. Det betyr bare at vi er åpen for vitenskapelige data, så hvis det kommer fram noe nytt vil vi ikke ignorere det, la Venter til.