Journalister fra 36 land og 59 forskjellige mediehus har jobbet sammen for å avdekke de nye funnene. De har gransket en industri som er verdt drøye 9 milliarder norske kroner, og flere av funnene er rystende.

På verdensbasis har plastikkirurger oppdaget 615 tilfeller av en sjelden krefttype hos pasienter med silikon med ru overflate, og det er rapportert om 12 dødsfall knyttet til krefttypen per september 2017, ifølge Aftenposten.

Denne sjeldne krefttypen (BIA-ALCL) er ikke en kreft i selve brystvevet, men i en hudkapsel som kroppen naturlig danner rundt implantatet.

100.000 kvinner

Her til lands er det rundt 100.000 kvinner som har silikon i brystene, og norske kvinner har også blitt rammet av denne kreftformen.

– I Norge er det sannsynligvis fire pasienter som har utviklet kreft relatert til brystimplantat, sier klinikksjef ved Klinikk for hode, hals og rekonstruktiv kirurgi ved Oslo universitetssykehus, Kim Alexander Tønseth, til Aftenposten.

I Frankrike har over 50 kvinner blitt rammet av den samme sykdommen, og franske plastikkirurger har advart mot en spesifikk type implantat, som er silikon med ru overflate. I Norge har flere kvinner fått operert inn akkurat den samme typen implantat.

Les også: Sophie Elise forteller om harde bryster - dette sier plastikkirurg-ekspertene

– Hvorvidt vi skal gå helt bort fra dette produktet, er en vanskelig sak. Foreløpig vet vi for lite om hvorfor noen få kvinner får kreft. Men vi vil være de første til å agere hvis vi ender med å dele bekymringen, sier Tønseth.

Flere sykdommer

De rammede kvinnene kan bli helt friske, hvis de fjerner implantatene og kapslene. Hvis de ikke gjør det, kan sykdommen spres gjennom kroppen og bli livstruende, ifølge den engelske avisen The Guardian, men det kan også være andre negative bivirkninger av silikon i brystene.

Les også: Silikonpupper som 70-åring

Tall fra USA, hvor 100.000 kvinner med brystimplantater ble studert, fant man høyere forekomster av Sjøgrens sykdom. Det er en betennelse som rammer kroppens kjertler, og gir blant annet tørr munn og tørre øyne. Leddgikt, dødfødsel og føflekkreft var også andre sykdommer det ble rapportert om blant disse kvinnene.