*Nettavisen* Nyheter.

Ny studie: Det er én ting europeere frykter mer enn terror, arbeidsløshet og innvandring

Greta Thunberg avbildet under sin deltagelse i en klimadebatt i EUs klimakomité tidligere i år.

Greta Thunberg avbildet under sin deltagelse i en klimadebatt i EUs klimakomité tidligere i år. Foto: Frederick Florin (AFP)

- Europeiske borgere er svært bekymret, sier visepresident for EIB, som gjennomførte studien.

Nesten halvparten av alle europeere frykter klimaendringer mer enn terrorangrep, massemigrasjon eller det å bli arbeidsløs. Det viser en ny spørreundersøkelse utført av European Investment Bank (EIB).

Les også: Greta Thunberg ord for ord. Hva er fakta og hva er feil?

30.000 respondenter fra 30 land deltok i undersøkelsen. 47 prosent av europeerne anså klimaendringer som den største trusselen, skriver Reuters.

- Europeiske borgere er svært bekymret for klimaendringer og virkningen det vil ha på deres dagligdagse liv og framtiden, sier visepresident Emma Navarro i EIB.

- Interessant nok, er det mange av dem som er optimistiske når det gjelder muligheten for å reversere prosessen. Dessverre viser forskning noe annet. Vi har én sjanse til å begrense global oppvarming og redusere effekten av den, sier hun.

Tror de må flytte til et annet land

Studien viser også at 41 prosent av unge europeere i alderen 15 til 29 år - og da spesielt i sørlige europeiske land som Spania, Hellas og Frankrike - tror de blir nødt til å flytte til et annet land grunnet klimaendringer.

«82 prosent av europeerne sier at klimaendringer påvirker deres dagligdagse liv,» lyder undersøkelsen.

EU erklære en klimakrise

Resultatet fra studien ble publisert samme dag som et stort flertall i EU-parlamentet ble enige om å erklære en klimakrise torsdag denne uken.

Vedtaket er i hovedsak symbolsk, men tar til orde for at alle forslag fra EU-kommisjonen må være i tråd med målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

- Klima- og miljøkrisen tatt i betraktning, er det avgjørende å redusere våre klimautslipp med 55 prosent innen 2030, sier Pascal Canfin, som leder miljøkomiteen i EU-parlamentet.

Erklæringen ble vedtatt med 429 mot 225 stemmer. Tidligere har nasjonalforsamlingene i Storbritannia, Canada og flere andre land slått fast at klimaendringene har utløst en nødsituasjon.

Thunberg krever handling

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) krever at det følger handlinger og tiltak med EUs nye erklæring.

- Vi kan ikke løse denne krisen uten å behandle den som en. La oss håpe at de nå kan iverksette drastiske og tilstrekkelige tiltak, skriver hun på Twitter.

Thunberg er i disse dager om bord i en katamaran på vei fra USA til Spania og klimatoppmøtet i Madrid.

Det er ikke bare EU som har erklært klimakrise. Også Oslo, flere norske kommuner og en rekke byer i Europa, USA, Canada og Australia har vedtatt slike erklæringer. De engelske ordbøkene Oxford Dictionaries har utpekt «climate emergency» som årets ord i 2019.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag