RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny studie: Foreldre legger ut nesten 1.000 bilder av barna på internett

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Foto: Colourbox/Elena Stepanova
... og det bare før de har fylt fem år.

Ifølge en ny, britisk studie laster foreldre opp gjennomsnittlig 973 bilder av barna sine på nettet før de har blitt fem år.

Studien er gjort på oppdrag av kampanjen Know The Net, som har som formål å øke det generelle kunnskapsnivået om hvordan vi bruker internett i dag.

I studien delte foreldrene flere bilder i takt med at barna deres ble eldre, og foreldrene til barna under seksten år delte i gjennomsnitt 208 bilder av barna sine på internett i løpet av året.

Det var 2.000 foreldre som deltok i undersøkelsen.

Undersøkte kunnskap om skjult informasjon i bildene

Det ble også undersøkt hva slags kjennskap foreldrene hadde til informasjonen som lagres når de tar bilder med ulike kameraer.

70 prosent av foreldrene hevdet at de først og fremst tok bilder med mobilene sine, men bare 49 prosent var klar over at data om hvor bildene er fotografert kan lagres. 

Les også: Barn opplever foreldrenes Facebook-deling som slitsomt og flaut

Og denne: - Foreldre bryter sine barns rett til privatliv

- Foreldre skaper stort digitalt avtrykk

Domeneleverandøren Nominet har bidratt i studien, og direktør i selskapet, Russel Haworth, sier:

- Vi elsker alle å dele disse dyrebare øyeblikkene i livene til barna våre med venner og familie, og nettsamfunn som Facebook har gjort det lettere enn noensinne. Mens internett hjelper slektninger å holde kontakten og delta i våre daglige liv, har det også potensiale til å lede til uheldig over-deling.

Haworth mener det er viktig for foreldrene å være klar over at personverninnstillingene hindrer uønsket oppmerksomhet og holder privat informasjon privat.

- Foreldre skaper et stort digitalt fotavtrykk for barna sine fra tidlig alder av, og å ha de riktige settingene er viktige hvis du skal klare å holde på kontrollen, sier Haworth. 

Sjekker ikke sikkerhetsinnstillingene

Studien fra Know The Net viser også at 17 prosent av foreldrene ikke sjekker opp sine egne sikkerhetsinnstillinger før de laster opp bilder.

De har dermed ingen forutsetning overhodet for å si om bildene deres er private eller offentlige.

46 prosent har bare sjekket innstillingene sine en eller to ganger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere