Gå til sidens hovedinnhold

Ny studie: - Én vaksinedose halverer smitterisikoen

Én dose med enten Pfizer- eller AstraZeneca-vaksinen halverer risikoen for å smitte nærkontakter i husstanden, viser omfattende analyse fra Storbritannia.

Både Pfizer- og AstraZeneca-vaksinen krever to doser for å være fullvaksinert og dermed oppnå maksimal beskyttelse mot covid-19-sykdommen.

Mye tyder på at fullvaksinering reduserer risikoen for å smitte andre.

Les også: Smittetallene 11 prosent lavere i forrige uke

En ny undersøkelse utført av engelske helsemyndigheter (Public Health England) viser nå at en enkeltdose også ser ut til å redusere smitterisikoen betraktelig.

Én dose av enten Pfizer- og AstraZeneca-vaksinen halverer risikoen for å smitte nærkontakter i samme husstand, viser en analyse over 350.000 husstander i Storbritannia.

Studien er foreløpig ikke publisert eller fagfellevurdert, men er omtalt av det anerkjente tidsskriftet Nature.

Forskerne Kevin Dunbar og Gavin Dabrera ved Public Health England har analysert tilfeller hvor personer har fått påvist koronasmitte minst 21 dager etter å ha mottatt første vaksinedose. Deretter har de undersøkt hvor ofte disse personene har videresmittet nærkontakter som bor i samme husstand.

Les også: «Charter-Sveins» tidligere venninne: – Det gjør meg bare trist

Redusert smitterisiko

Forskerne påviste at smitteoverføringen fra disse individene til andre husstandsmedlemmer, var 40 til 50 prosent lavere sammenlignet med smitteoverføringen fra uvaksinerte individer til andre husstandsmedlemmer, skriver Nature.

«Vi har påvist at både AstraZeneca- og Pfizer-vaksinen knyttes til en redusert sannsynlighet for smitteoverføring i husstanden med 40 til 50 prosent fra individer som er diagnostisert med covid-19 etter vaksinering,» skriver forfatterne bak studien.

«Disse funnene styrker bevisene om at mottaker av minst én dose av den ene eller andre vaksinen, reduserer smitteoverføringen av sars-cov-2 fra et diagnostisert tilfelle til andre husstandsmedlemmer,» skriver forskerne.

Les også: Stadig færre innlagte koronapasienter

«De aller fleste av tilfellene (93 prosent) i vår analyse har mottatt bare én dose med vaksine, og det vil være viktig å undersøke om det er noen ytterligere reduksjon i smitteoverføring etter å ha mottatt dose nummer to av vaksinen,» lyder studien.

I Norge er det for øyeblikket 1.373.911 nordmenn som har mottatt første vaksinedose, viser tall Folkehelseinstituttet. Av disse er det 367.170 som også har mottatt vaksinedose nummer to.

I Norge er det distribuert om lag 150.000 Moderna-doser. De resterende vaksinedosene er enten Pfizer eller AstraZeneca.

Forlenger intervallene

I forrige uke ble det kjent at regjeringen forlenger intervallene mellom første og andre vaksinedose. Intervallene øker fra seks til tolv uker for alle under 65 år, opplyste regjeringen. Anbefalingene trådte i kraft 3. mai, men har ikke tilbakevirkende kraft for dem som allerede har fått timeavtale for andre vaksinedose.

- Når vi øker intervallet, får langt flere vaksinerte tidligere. Dette vil bidra både til å hindre alvorlig sykdom og død, og til å redusere smittenivået i samfunnet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Les også: - Hver gang dette viruset smitter, får det et nytt lodd i evolusjonslotteriet

Regjeringen viser til nyere kunnskap om effekten etter vaksinasjon med såkalte mRNA-vaksine (både Pfizer og Moderna), som tyder på at det kun er minimal forskjell på antistoffnivået fra seks til tolv uker.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien