*Nettavisen* Nyheter.

Ny studie: Religion gjør barn egoistiske

Religion skal, ifølge forskerne bak studien, ikke være noen garanti for moral. Foto: Diptendu Dutta (Afp)

Forskerne bak studien har mottatt trusler.

Kontroversiell forskning, som er publisert i tidsskriftet Current Biology, viser at religion begrenser barns moralske forståelse, skriver DR Videnskab.

Forskerne har undersøkt 1170 barn i alderen mellom syv og tolv år i landene USA, Canada, Jordan, Qatar, Sør-Afrika, Tyrkia og Kina for å se om barns moral påvirkes av religion.

Konklusjonen er at barn fra religiøse hjem tilsynelatende er mer egoistiske og hevngjerrig enn barn fra ikke-religiøse hjem.

- Vårt resultat støtter ideen om at sekularisering ikke reduserer vennlighet, men faktisk gjør det motsatte. Religiøse mennesker er ikke nødvendigvis mer moralske enn ikke-troende og ateister, sier lederen av studien, Jean Decety, til DR Videnskab.

Barna i undersøkelsen ble blant annet utsatt for et eksperiment som hadde til hensikt å måle egoisme. Hvert barn fikk ti klistremerker hver, og ble deretter bedt om å gi noen klistremerker videre til andre barn som tilsynelatende ikke hadde fått noe.

Barn fra ikke-troende hjem ga bort i gjennomsnitt ett klistremerke mer enn barna fra religiøse hjem, ifølge studien.

I tillegg til de ikke-troende barna har barn fra kristne, muslimske, jødiske og hinduistiske hjem deltatt i studien.

- Jeg håper folk begynner å forstå at religion ikke er en garanti for moral, og at religion og moral er forskjellige ting. Samfunn som dyrker sekulære verdier, er mer fredelig og generelt sunnere enn land som baserer deres verdier på religion, sier Jean Decety, som er psykologiprofessor ved Universitetet i Chicago.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.