Gå til sidens hovedinnhold

Ny tamilsk kjempedemonstrasjon

Norske tamiler marsjerer igjen for norsk engasjement for fred i Sri Lanka.

Norske tamiler har den siste tiden gjennomført flere lovlige og ulovlige demonstrasjoner mot den norske regjeringen. Motivasjonen er å få den norske regjeringen til å gripe inn for og stoppe krigshandlingene på Sri Lanka.

Tente på dukke
Fredag formiddag arrangerte Norsk Tamilsk Forum (NTF) en demonstrasjon i form av et protesttog. Markeringen ble godkjent av oslopolitiet, og startet fra Vigelandsparken klokken 10.

Toget har passert Sri Lankas ambassade og Stortinget, der norske tamiler har protestert gjennom store deler av påsken. Demonstrasjonen blir avsluttet på Youngstorget med appeller.

Klokken 13.35 observerte politiet at en dukke som forestilte den lankesiske presiden ble brent midt på Youngstorget. Tre minutter senere var brannen slukket.

- Utover dette har markeringen forløpt rolig, og dialogen med arrangørene har vært svært god, sier en fornøyd Jørn-Kr. Jørgensen ved informasjonsenheten i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Tror på fred
Inngangspartiet til Vigelandsanlegget i Oslo var badet i de røde flaggene og fanene til Tamiltigrene i forkant av det som ble den mest omfattende markeringen i rekken av demonstrasjoner i regi av norsktamiler de siste ukene. Arrangørene tror det kan være så mange som mellom fire og fem tusen personer som deltar. Politiet melder at de har registrert 2500 deltagere.

- Tamil tigers: freedom fighters, ropes taktfast blant demonstrantene som marsjerer til de mange trommene.

Dagens demonstrasjon har trukket sympatisører fra hele Norge, samt våre skandinaviske naboland. Norske, danske og svenske flagg bæres sammen med tamiltigrenes røde faner.

Ehamparam Etheeswaran representerer Norsk Tamilsk Forum (NTF), og han er glad for at interessen og oppmerksomheten rundt situasjoen ser ut til å spre seg.

- Nordmenn flest har fått opp øynene: Mange snakker om det pågående folkemordet, og flere etniske nordmenn deltar i markeringen i dag, sier Etheeswaran.

Han tror dagens demonstrasjon blir fredelig.

- Vi har forberedt oss godt for å unngå en lignende hendelse som 1. påskedag. Informasjonen fra arrangørene har vært klar og tydelig: Vi ønsker fred – ikke bråk, sier han.

Mange barn
Mange barn og ungdom deltar i toget, og NTF stiller mannsterkt med over hundre ordensvakter iført gule vester.

Majd Bazo (16), Sharu Nagalingam (15) og Benjamin Sebastian (16) deler ut flygeblader med påskriften «Stans folkemordet på tamilene!»

- Vi har gyldig fravær fra skolen, så du kan bare ta bilder, sier Bazo.

Alle er tiendeklassinger ved Stav skole på Skjetten.

- Hvorfor er dere her?

- Vi støtter de sivile i Sri Lanka, sier Bazo.

- Vi vil legge press på den norske regjeringen, for de er den eneste som har kontakt med begge parter i konflikten, sier Nagalingam.

- Og vi må spre informasjon. Det er med undring vi ser hvor forskjellig nordmenn oppfatter viktigheten av dette folkemordet sammenlignet med for eksempel det som skjer på Gazastripen. Mange vet praktisk talt ingenting om Sri Lanka, sier Sebastian.

- Folk dør hver dag. Vi er på samme planet, og vi må gjøre noe, sier Bazo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Samarbeid med politiet
Arunthan Perinpasivam er en av talspersonene for demonstrasjonen. Han forventet at mellom fem og 7000 personer deltar i markeringen fredag.

- Vi kjemper for at Norge skal bidra til at krigshandlingene på Sri Lanka kommer på dagsorden i FNs sikkerhetsråd. Dernest at mat og medisin flys inn umiddelbart, samt at Norge fordømmer og bidrar til å få lagt ned de såkalte velferdssentrene som Sri Lankas myndigheter holder flyktninger i, og som Amnesty International har sammenlignet med konsentrasjonsleire, sier Perinpasivam til Nettavisen.

- Politiet oppfordrer tamilene til å følge retningslinjene som finnes i samfunnet for utøvelse ytringsfrihet, og vi vil beskytte de som følger retningslinjene som er gitt for denne lovlige demonstrasjonen, sier informasjonsonsrådgiver Jørn-Kr. Jørgensen ved informasjonsenheten i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Perinpasivam forteller at arrangøren av demonstrasjonene fredag har tatt forholdsregler for å unngå at situasjonene utarter.

- Vi var ikke i stand til å forhindre at det ble utøvd skadeverk på ambassadebygget sist gang. Vi klarte simpelthen ikke kontrollere alle som deltok, og det beklager vi. I dag har vi ekstra ordensvakter til stede, sier han.

Skjerpet beredskap
Politiet har i ettertid tatt selvkritikk for at de ikke var sterkt nok til stede ved ambassaden slik at angrepet kunne vært unngått.

Politiet forteller også at deres beredskapen er skjerpet i forkant av fredagens demonstrasjon, på bakgrunn av hva som skjedde 1. påskedag.

- Politiet vil være synlig og ikke-synlig, og vi håper og tror i det lengst at dette vil bli en fredelig demonstrasjon, sier Jørgensen som understreker at dialogen med arrangørene har vært god i forkant av demonstrasjonen.

Samtidig fredag holder Norsk Tamilsk Forum også et seminar på Hotell Continental i hovedstaden der profilerte foredragsholdere med Sri Lanka som spesialfelt deltar.

Sri Lankas regjeringshærs offensiv mot den tamilske geriljaen LTTE har resultert i at om lag 200.000 sivile er trengt sammen i en oppført sikkerhetssone langs kysten. Området er uten vanntilførsel og avskåret fra matleveranser. Den såkalte sikkerhetssonen er heller ikke blitt skånet for angrep.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken