RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Kartet viser flytrafikken i Sør-Øst-Asia i tidspunktet da det malaysiske flyet forsvant sporløst. En ny bok fremmer påstanden om at flyet ble skutt ned av et jagerfly.
Kartet viser flytrafikken i Sør-Øst-Asia i tidspunktet da det malaysiske flyet forsvant sporløst. En ny bok fremmer påstanden om at flyet ble skutt ned av et jagerfly. Foto: Damir Sagolj (Reuters)

Ny teori: - Ruteflyet ble skutt ned

Sist oppdatert:
Hevder letemannskaper ble avledet av global dekkhistorie.

Det har gått 70 dager siden det malaysiske flyet MH370 med 227 passasjerer om bord forsvant sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. En rekke spekulasjoner og omfattende søk i store havområder har så langt ikke gitt noen tilfredsstillende svar på gåten.

I en ny bok fremmes det en teori om at passasjerflyet ble skutt ned ved et uhell under en militærøvelse, og at sannheten har blitt holdt skjult ved hjelp av en global dekkhistorie.

- Man trenger ikke profetiske evner for å forstå at dette vil være materiale for konspirasjonsteoretikere, sier seniorforsker ved Holocaustsenteret og konspirasjonsekspert, Terje Emberland, til Nettavisen.

Det er journalisten Nigel Cawthorne som har forfattet boken «Flight MH370: The Mystery» (mysteriet), hvor han skriver at de pårørende trolig aldri vil få svar på hva som skjedde med deres kjære.

I boken fremmer han en teori om at flyet ble skutt ned under en felles militærøvelse for Thailand og USA i Sør-Kinahavet.

«Flight MH370: The Mystery»

Vitneobservasjon
Teorien støtter seg på angivelige vitneobservasjoner til en newzealandsk oljeriggarbeider, Mike McKay, som hevder han så at flyet ble skutt ned over Sør-Kinahavet.

- Øvelsen besto av en liksom-krig på land, til havs og i luften, og den ville inkludere skarpe øvelser, skriver Cawthorne, ifølge australske The Sun Herald, som har fått tilgang til boken.

- La oss si at en deltaker skjøt ned Flight MH370 ved et uhell. Slike ting skjer faktisk. Ingen ønsker seg et nytt Lockerbie, så de involverte har all grunn til å være stille rundt dette, skriver Cawthorne.

Cawthorne henviser til Lockerbie-ulykken, hvor et amerikansk Pan Am-fly ble sprengt i luften av terrorister i 1988. En teori er at det var en hevnaksjon for at den amerikanske marinen hadde skutt ned et iransk passasjerfly seks måneder tidligere.

Behov for å se et mønster
Emberland sier at vi mennesker har en tendens til å tenke symmetri og forsøker å lete etter sammenhenger mellom årsak og konsekvens.

- Når noe får så stor betydning som dette (fly-forsvinningen red.anm.), og ennå ikke er avklart, så har vi behov for å se et mønster og sammenhenger. Vi tenker det ligger store årsaker bak store ulykker og hendelser, sier Emberland.

- Og så plasseres de inn i såkalte «grand conspiracy theory». Det finnes sikkert teorier om at det er israelsk etterretning eller en annen «slem konspiratør» som står bak forsvinningen av flyet. Konspiratørene varierer i de forskjellige konspirasjonsteoriene, sier han.

Terje Emberland Foto: Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter

- Dumpet svart boks
Cawthorne antyder i boken at en annen svart boks, det vil si flyets tale- og ferdsskriver, ble dumpet utenfor kysten av Australia for å avlede søkemannskapet.

- Det har tross alt ikke blitt funnet noe vrak i Det sørindiske hav, hvilket i seg selv er mistenkelig, skriver forfatteren.

The Herald Sun har også snakket med pårørende som raser mot forfatteren.

- Ingen vet hva som har skjedd, så hvorfor vil noen komme ut med en bok allerede nå? sier Irene Burrows, svigerdatter til en av passasjerene, til avisen.

Under filmfestivalen i Cannes ble det kunngjort at det kommer en film om et forsvunnet fly. Filmen har fått tittelen «The Vanishing Act» og kommer til høsten.

Filmskaperne hevdet i et intervju at filmen ikke ville omhandle det malaysiske flyet. Men denne traileren tyder imidlertid på noe helt annet:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere