*Nettavisen* Nyheter.

Ny test avslører når du vil dø

Foto: Thinkstock / Lifelength.com

En blodprøve kan avsløre om du vil bli gammel eller dø ung. Norsk lege advarer mot uvettig bruk.

16.05.11 18:01

(SIDE2:) En ny test vil vise hvor fort kroppen din eldes og muligens også hvor lenge du vil leve, hevder forskere.

Ifølge Independent.co.uk vil testen komme i salg i Storbritannia i år.

Risiko for å dø unge
Testen fungerer ved at man måler lengden på telomerene. Telomerer er strukturer i enden på kromosomene. Ved å se på lengden på telomerene kan man se en persons «biologiske alder».

Maria Blasco, som har laget testen og jobber ved Spanish National Cancer Research Centre i Madrid, påpeker at testen ikke kan avsløre nøyaktig hvor gammel man blir.

- Vi vet at personer som er født med kortere telomerer enn normalt også har kortere levetid. Men vi vet ikke om lengre telomerer vil gi deg en lengre livstid. Det er ikke kjent hos mennesker, sier hun ifølge Independent.

Hun sier at testen er veldig presis og at de raskt kan finne små forskjeller i lengden på telomerer. Målet med testen er å oppdage folk med fare for å dø unge.

- Det viktigste er at vi kan finne farlige telomerer - de som er veldig korte, sier hun.

Legger om livet
Jerry Shay, som er forskningskonsulent for selskapet som produserer testen, tror folk kan legge opp livet sitt etter resultatene:

- Folk tenker kanskje: «Hvis jeg vet at jeg skal dø om ti år, bruker jeg alle pengene mine nå» eller «Hvis jeg skal leve i 40 år til må jeg ha en mer forsiktig livsstil», sier han til Independent.

Han ser imidlertid også negative sider ved testen.

- Det som er bekymringsfullt, er at hvis denne informasjonen blir virkelig troverdig, vil forsikringsselskapene begynne å forlange tester for å forsikre folk. Hvis du røyker eller er overvektig, blir forsikringen høyere, og hvis du har korte telomerer kan også forsikringen bli høyere, sier han.

Bekymret
Folk som vil teste seg, sender en blodprøve til Spania. Her vil selskapet Life Length måle telomerelengden og sende svar tilbake. Testen vil koste 400 pund (3600 kroner) i Storbritannia.

Flere er kritiske til at testen skal selges til hvem som helst. Enkelte forskere er bekymret for folks reaksjoner hvis resultatene sier at de eldes fortere enn normalt. De tror også dette kan føre til at flere useriøse anti-aldringsprodukter vil komme i salg.

Her kan du se et bilde av hvordan testen fungerer

- I prinsippet gir det mening
Dag Undlien, lege og professor i medisinsk genetikk ved Oslo Universitetssykehus, bekrefter at telomerlengde gir informasjon om cellene.

- Cellene deler seg hele livet, og når de gjør det forkortes kromosomene. Dette kan si noe om hvor gammel cellen er, sier han til Side2.

Undlien har ikke hørt om forskningen som er gjort i forbindelse med testen og kan derfor ikke si noe spesifikt om denne.

- I prinsippet gir det mening, men om det kan si noe meningsfullt om livslengden til mennesker vet jeg ikke nok om, sier han.

Han mener folk må være bevisste på hva de gjør hvis de vil kjøpe en test.

- Det høres dramatisk ut. Man må tenke seg godt om før man utfører den. Folk kan få resultater de ikke er forberedt på, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.