Gå til sidens hovedinnhold

Ny tjeneste varsler om snøskredfare

Lanserer snøskredvarsling for de mest utsatte stedene.

Den nye snøskredvarslingen i Norge ble lansert av olje- og energiminister Ola Borten Moe mandag. Lurer du på hvilke steder du kanskje bør ligge unna, finner du snøskredvarslene på NVEs varslingsportal varsom.no.

- Hvert år dør flere mennesker av snøskred i Norge. Målet med snøskredvarslingen er å forhindre ulykker og at liv går tapt, samt å bedre sikkerhet og fremkommelighet på vei og jernbane. Snøskredvarslene på varsom.no vil være et viktig hjelpemiddel for alle som ferdes i vinterfjellet, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud ifølge en pressemelding.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værportal her

Snøskredvarslingen publiserer varsler for de mest utsatte områdene på Vestlandet og fjellene i Sør- og Nord-Norge fire ganger i uken. Varslene følger den europeiske skredfareskalaen.

- Varsom.no er bygget for å kunne leses på mobil. Det gir publikum enkel tilgang til varslene, og du vil også finne råd om hvordan du skal forholde deg til de ulike faregradene, sier Sanderud.

Snøskredvarslene foretar faglige vurderinger og kjører simuleringer basert på prognoser fra Meteorologisk institutt, data fra målestasjoner og informasjon fra snøskredvarslingens eget observatørkorps og publikum. Ved hjelp av en applikasjon som er tilgjengelig i Google Play og App Store kan alle melde inn enkle observasjoner. GPS-koordinatene registreres automatisk.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er ansvarlig for snøskredvarslingen og Varsom.no, og varslingen er utviklet og driftes i samarbeid med Statens vegvesen, Jernbaneverket og Meteorologisk institutt.

Kommentarer til denne saken