*Nettavisen* Nyheter.

Ny treningsmetode begeistrer

Foto: Jon Engelsgaard (Dittdyr)

Rallylydighet er et unikt konsept for lydighetstrening.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Charles Bud Kramer ville skape en hundesport som kombinerer fart, spenning og glede. Resultatet ble rallylydighet, som har blitt en god blanding av agility, lydighet og freestyle. Nå er denne trenden kommet for fullt til Norge.

- Rallylydighet passer for alle og gir et unikt samspill mellom hund og eier. Du får hele tiden rose hunden din mens dere er på banen. Tanken er at dere jobber sammen som et team, forteller coach Tess Erngren, til Dittdyr.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Engelsgaard

Blikkontakt
Friområdene i Frognerparken er et utmerket sted for denne treningsformen. Tess viser en improvisert bane på 15 ganger 25 meter. Den er utstyrt med en rekke skilter som angir øvelsene som skal gjennomføres. Bordercollien Solo tripper utålmodig etter å komme i gang. Eieren Cathrine har lommene fulle av godbiter for å motivere hunden maksimalt.

Solo går i bånd på hennes venstre side, tett inntil og hundre prosent konsentrert om oppgavene. Hunden svinger elegant til venstre og tilbake igjen. Ingenting blir sagt. Men de holder hele tiden blikkontakt. Cathrine kan snakke og gi håndtegn og kroppssignaler om det trengs. Solo er på riktig spor. Det vanker mye ros.

Les mer fra Dittdyr. no:

Unngå kuldesjokk i vinterferien

Røykeslutt for hundens skyld

Slik bruker du halsbåndet riktig

Dommeren
Tess følger dem med argusøyne mens de følger skiltene gjennom den nummererte løypen. Det er om å gjøre å gjennomføre øvelsene på kortest mulig tid og de må utføres korrekt. Men i dag teller hun ikke sekundene. Deltakerne er her først og fremst for å få et innblikk i hva denne sporten er. Hun er imponert over innsatsen.

- Bra! sier Cathrine og gir Solo en godbit og klapp for hver oppgave.

Noen bruker også klikker til å belønne hunden. Solo skjønte fort poenget med rallylydighet og gjennomførte alt nesten feilfritt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Engelsgaard

Tryggere hund
Kommunikasjon og samhandling mellom eier og hund skal være basert på tillit og respekt. Hunder på alle nivåer kan delta.

- Alle slags hunder, blanding eller rase, trenet eller utrenet, kan ha glede og nytte av dette. Øvelsene legger et godt grunnlag for lydighet og skaper trygghet for eksempel når hunden skal passere mennesker eller andre hunder, påpeker Tess Erngren.

Positiv treningsform
Ringside ved banen sitter det en god blanding hunder: Engelsk staffordshirene Dominica og Romeo, Gordon setteren Sasha, Dvergpinscheren Fritz, Goldenretrieveren Yatsy, Bordercolliene Panda og Solo og blandingsrasen Muscat. Noen følger ivrig med og venter på startsignalet. Andre vil mye heller slappe av.

Eierne ønsker en positiv treningsform som ikke er for komplisert. Målet er en trygg, sosialisert og lydig hund. De fleste som følger med denne dagen bor midt i byen.

- Å jobbe med positiv forsterkning gjennom rallylydighet er tillitvekkende og skaper sterke bånd mellom mennesket og hunden. Denne treningsformen er blant mine favoritter, sier Tess Erngren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.