I en ny undersøkelse gjennomført av YouGov i perioden 4. - 9. oktober på vegne av nettapoteket Apotera.no, viser resultatene at nesten hver tredje person i alderen 18-29 år har brukt forkjølelseslignende symptomer som grunn for å skulke jobb eller skole. Undersøkelsen fra YouGov viser at 30 prosent av de spurte mellom 18 og 29 år svarte «Ja» på spørsmålet: «Har du brukt forkjølelseslignende symptomer som grunn for å skulke jobben/skolen

- Her er det viktig å skille mellom faktiske symptomer og unnskyldninger. Hvis unge sier de har luftveissymptomer for å slippe unna jobb eller skole, er det selvsagt synd. Så er det et helt annet problem om de faktisk har symptomer, men opplever å ha dårlig samvittighet for å bli hjemme, sier Mia Meland, farmasøyt og fagansvarlig i Apotera.no, i en pressemelding.

Og hun fortsetter:

- Mange har lette symptomer som hodepine og tett nese. Selv om de fleste av disse har en helt vanlig forkjølelse, kan dette også være tegn på Covid-19. Du er mest smittsom de første dagene, så hvis du plutselig får luftveissymptomer, er det helt riktig å vurdere om du skal bli hjemme, sier Meland.

Dette er også i tråd med helsemyndighetene klare anbefaling om å holde seg hjemme, hvis man faktisk føler seg syk og har luftveissymptomer.

Lettere å finne en unnskyldning

I undersøkelsen kan man lese at 41 prosent av de unge voksne har blitt mer tilbøyelig under pandemien til å bruke forkjølelseslignende symptomer som unnskyldning for å holde seg hjemme.

- Det kan nok være rom for mer diskusjon om dette både i skoler, på universitet og på arbeidsplasser. Der det før ble sett på som skulking om man holdt seg hjemme med vondt i halsen – konsentrerer vi oss nå om å unngå smittespredning. Hjemmekontor og digital undervisning er også løsninger på dette når man har symptomer, men allikevel føler seg i form til å jobbe eller lære, sier Meland.

Hun anbefaler at man hvis har lette symptomer som feber, hoste eller sår hals, anbefales at det at man tar en test før man drar på skole eller jobb. Dette kan være en hurtigtest man selv tar hjemme eller en vanlig test på en teststasjon.

Nakstads råd

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har også poengtert mange ganger at det er viktig å holde seg hjemme, hvis man har sykdomssymptomer.

- Får du lufveissykdom og hoster, nyser, får sår hals og feber, så skal du holde deg hjemme og teste deg, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad, men du behøver nødvendigvis ikke å være lenge borte fra jobben:

Les mer her: Her er Nakstads råd når du hoster, nyser og får feber

- Når du begynner å bli frisk igjen og føler deg frisk, så er du veldig mye mindre smittsom og sannsynligvis ikke smittsom når det har gått en liten uke. Du kan ha litt restsymptomer, være litt harkete kanskje tre til fire uker etterpå, men det er ingen grunn til å holde seg borte fra jobben på grunn av det, sa han.

Han understreket også at dette er et av de viktigste tiltakene.

- Både når det gjelder covid-19 og influensa, så vil de fleste kunne gå på jobb igjen etter en liten ukes tid, sier Nakstad og understreker at nettopp dette tiltaket, å holde seg borte fra jobb eller skole når man er smittsom, er til veldig god hjelp i kampen mot smittespredning.