Gå til sidens hovedinnhold

Ny uro i Stockholm: – Korona-nedgangen er brutt, det er sikkert

Nye tall fra Sverige bekymrer.

Antallet personer som er innlagt for covid-19 ved akuttsykehusene i Stockholm-regionen har økt fra 46 til 58 siden torsdag. Tallene bekymrer før den kommende høsten, sier Johan Bratt, overlege i Stockholm-regionen til Svenska Dagbladet:

– Man bør nok være litt bekymret for høsten uansett, da flere individer vil være i bevegelse og det blir vanskeligere å holde avstand. Vi må planlegge i regionen og være forberedt på flere innleggelser, sier Bratt.

Om sykehustallene betyr at man står overfor en alvorlig oppblussing eller ikke, vil tiden vise:

– Jeg tror man må følge dette i nok en uke for å kunne si at det er en klar trend med økte innlagte pasienter. Men det er sannsynlig at vi vil se en liten økning nå som flere er tilbake på jobb etter ferien, forklarer overlegen videre.

Les også: Flere nye land har brutt smittegrensen - FHI med ny anbefaling

– Men at nedgangen er brutt, det kan vi si med sikkerhet, sier Bratt.

Også i Norge har sykehustallene gått opp i helgen. Mandag ettermiddag fikk 14 pasienter med påvist koronasmitte behandling på norske sykehus. Det er seks flere enn fredag.

4 av 100 tester positivt

– Det viktige nå er å fortsette å følge med her og se om dette er en tydelig oppadgående trend, sier Bratt om de svenske tallene.

Prosentvis er antall positive tilfeller av de som tester seg i den svenske hovedstaden 4,1 prosent. Uken før var tallet 4,0 prosent.

I Norge ligger prosenten til sammenligning på 0,88, ifølge FHI sin ukesrapport. Dette er en stigning fra 0,72 prosent i uke 31.

Knuser Tegnells håp

Uttalelsene til Bratt kommer bare noen uker etter at den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell på en pressekonferanse uttalte at smittetallene i den svenske hovedstaden var på vei ned.

Den såkalte 14-dagers insidensen, antallet nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere, som Norge legger vekt på når det gjelder reiseråd, viste da en positiv utvikling for Stockholm:

– Vi vet at Danmark og Norge, som er de landene jeg først og fremst henviser til, har en grense på 20. Stockholm de siste sju dagene ligger på 13 og litt høyere på de siste 14 dagene, sa Tegnell 28. juli.

Les også: Smittevernsjef Anthony Fauci avslører koronavirusets svakhet - som du enkelt kan utnytte

Han øynet håp om at Stockholms län kunne bli en av regionene som ville bli erklært grønn av norske FHI:

– Fortsetter dette, kommer Stockholm med stor sannsynlighet å ligge under 20 i løpet av en uke, sa Tegnell under pressekonferansen den gang.

Ifølge VG er tallet for regionen 17. august 32,8 smittede per 100.000 innbyggere.

Kommentarer til denne saken