Gå til sidens hovedinnhold

Ny vannregulator skal redde reir

Østensjøvannet skal endelig få ny vannregulator. Det betyr mer stabil vannstand og bedre hekkeforhold for fuglene.

ØSTENSJØVANNET: I nordenden av Østensjøvannet er det sprengt ut en tunnel som leder vann ned til Alnaelva, med en vannreguleringsmekanisme fra 1960-tallet. Denne virker ikke som den skal, men skal nå snart byttes ut.

Senest i desember i fjor sank vannstanden plutselig med en halvmeter. Andre ganger tappes ikke vann ut når det skal, og det blir oversvømmelser.

LES OGSÅ: Fuglereder i fare

– Tidvis blir det hurtige vannstandsforandringer, og vi ser til stadighet at hekkeforsøk ødelegges. Jeg har selv sett sothønereir komme drivende fordi det er blitt oversvømt, sier Amund Kveim, leder i Østensjøvannets Venner.

– Et annet kjempeproblem er at breddene eroderer bort, sier Kveim.

Etter at Østensjøvannets Venner i årevis har etterlyst midler til ny vannregulator, ble det i oslobudsjettet for 2013 endelig satt av penger til formålet. Samtidig er ansvaret overført fra Bymiljøetaten til Vann- og avløpsetaten.

– Prosjekteringen har pågått lenge, og vi regner med at den skal være ferdig til våren. Vi regner også med at endelig tillatelse fra Fylkesmannen går i orden, sier Kveim.

LES OGSÅ: Nå kan du se fugler dale ned i skjul

Til høsten

Anleggstart skal være planlagt til høsten 2013, så arbeidene kan fullføres til vintersesongen.

– Vi er veldig glade for at dette endelig ser ut til å komme på plass, sier Kveim.

– Vi har ventet lenge og varslet om at det er en uholdbar situasjon. Vi håper inderlig at det ikke kommer utsettelser eller andre overraskelser som gjør at det ikke kan gjennomføres!

LES MER OM ØSTENSJØVANNET HER

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen