RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny våpenhvile, til tross for rakettangrep fra Gaza

Foto: Finbarr O'reilly (Reuters)
Sist oppdatert:
Egyptiske og palestinske kilder bekrefter at det er inngått avtale om en ny, fem dager lang våpenhvile mellom israelere og palestinere.

Det skjer til tross for nye rakettangrep mot Israel onsdag kveld.

Noen umiddelbar israelsk kommentar kom ikke, men tidligere på kvelden uttalte en israelsk tjenestemann at landet hadde sagt seg villig til å forlenge den tre døgn gamle midlertidige våpenhvilen.

Hamas-lederen Ezzat al-Rishq uttalte på Twitter onsdag kveld at det var enighet om en forlengelse, og palestinernes forhandlingsleder sa på en pressekonferanse i Kairo at det denne gangen var snakk om en våpenhvile som skal vare i fem døgn.

Delegasjonen skulle ha konsultasjoner med palestinernes president Mahmoud Abbas, og ga uttrykk for håp om en permanent våpenhvileavtale i løpet av de kommende ukene.

Rakettalarm
Bare halvannen time før meldingen om våpenhvilen kom, gikk rakettalarmen på ny i Israel. Politi og israelske militære opplyser at en rakett skutt fra Gaza slo ned i et åpent område i nærheten av Ashkelon.

Ingen ble såret, og raketten forårsaket heller ingen skader, opplyser politiets talskvinne Luba Samri.

Hamas-talsmannen Sami Abu Zuhri rykket raskt ut og avviste helt at det var skutt noen raketter fra Gaza onsdag kveld, og det kom ingen bekreftede meldinger om israelske motangrep.

Senere på kvelden gikk rakettalarmen på ny. Minst to raketter skal ha truffet Israel, men heller ikke disse forårsaket skade.

Reiste hjem
Samme kveld kom det også meldinger fra Sinai i Egypt om at et rakettangrep der hadde drept en 13-åring og såret to barn på åtte og to år, men omstendighetene var høyst uklare. De tre tilhørte samme familie, og raketten traff hjemmet deres i byen el-Mattallah sør for Rafah, nær grensen til Gaza.

Den israelske avisen Haaretz meldte tidligere onsdag kveld at den israelske forhandlingsdelegasjonen hadde reist hjem fra samtalene med palestinske representanter i Kairo.

En varslet pressekonferanse med den palestinske delegasjonslederen Azzam al-Ahmed ble utsatt, og det var lenge usikkert om forhandlingene hadde ført fram. Israels statsminister Benjamin Netanyahu diskuterte også situasjonen med USAs president Barack Obama på telefon.

I timene før den første våpenhvilen skulle utløpe, flyttet det israelske militæret flere styrker fram mot grensen til Gaza.

Blokade
Palestinske og israelske utsendinger har siden mandag sittet i indirekte forhandlinger i den egyptiske hovedstaden, der de under ledelse av egyptiske meglere har forsøkt å bli enige om en mer varig og omfattende avtale om våpenhvile.

En palestinsk tjenestemann med kjennskap til forhandlingene sier at Egypt onsdag la fram et nytt forslag til våpenhvile som blant annet innebar en delvis heving av den israelske blokaden av Gazastripen. Det skal ikke Israel ha gått med på, men partene kom likevel til enighet om en ny, midlertidig våpenhvile. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere