RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny video av terrorsjefen

(Screenshot: Daily Mail)
Sist oppdatert:
Første bildene av terrorlederen etter det dødelige angrepet mot Statoil.

(Nettavisen/NTB): Terrorsjefen Mokhtar Belmokhtar (41) har vært på frifot siden han utførte terrorangrepet på Statoils installasjoner i Algerie i januar måned. Fem nordmenn ble drept i terrorangrepet.

Det er utlovet en dusør på 3,3 millioner britiske pund for informasjon som fører til pågripelsen av terrorsjefen.

Nå har det dukket opp en ny video som trolig viser terrorsjefen i det som angivelig er en av al-Qaidas treningsvideoer. Dette er første gangen at det har dukket opp bilder av Belmokhtar siden terrorangrepet tidligere i år.

I videoen kan vi se at den enøyde Belmokhtar hjelper en soldat med å holde en granatkaster. Han kneler også ned på bakken sammen med andre islamister.

Belmokhtar henvender seg flere ganger direkte til kameraet. Han er en av de mest ettersøkte terroristene i verden, og det er ingen tvil om at vestlig etterretningsbyråer finkjemmer det to minutter lange videoklippet i håp om å finne et spor om hvor han skjuler seg.

- Bilder og videomateriale av etterlyste personer er alltid veldig ettertraktet, sier en etterretningskilde til avisen Daily Mail.

Det er antatt at Belmokhtar er på rømmen et sted i Libya.

Se den ferske videoen:

- Sikkerhetstiltakene sviktet
Fem nordmenn ble drept da 32 terrorister gikk til angrep i januar i år. Statoils granskingsrapport av terrorangrepet ble lagt fram torsdag.

-Terrorangrepet mot In Amenas var et angrep som savner sidestykke. Det viser tydelig at også selskaper som Statoil i dag står overfor et krevende trusselbilde, sa granskningsleder Torgeir Hagen da han la fram rapporten på Statoils hovedkontor på Fornebu utenfor Oslo torsdag.

Han forteller at hovedformålene med granskningen var å klarlegge hendelsesforløpet og å legge til rette for læring og ytterligere forbedring innen risikovurdering, sikkerhet og beredskap. Rapporten er ment å være kritisk, sier han.

«Klarte ikke å beskytte ansatte»
«De samlede ytre og indre sikkerhetstiltakene ved In Amenas sviktet, og klarte ikke å beskytte dem som var på anlegget mot angrepet 16. januar. Det algeriske militæret klarte ikke å oppdage terroristene eller forhindre dem fra å nå anlegget. Sikkerhetstiltakene ved anlegget var ikke konstruert for å motstå eller forsinke et angrep av en slik størrelse, og var basert på at den militære beskyttelsen fungerte effektivt», fastslås det i rapporten.

Rapporten er skrevet av eksterne granskere på oppdrag fra Statoils styre.

Til sammen 40 ansatte fra en rekke land ble drept i terroraksjonen som startet 16. januar å år. Fem av de 17 Statoil-ansatte var blant de drepte. 29 av gisseltakerne ble drept og tre pågrepet i aksjonen som algeriske styrker gjennomførte.

Fakta om terrorangrepet i In Aménas

* 16. januar gikk en gruppe væpnede islamister til angrep på gassanlegget i In Aménas, sørøst i Algerie, der de tok rundt 700 arbeidere som gisler, et hundretall av dem utlendinger.
* Anlegget drives av Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.
* 17. januar innledet algeriske styrker en aksjon for å ta tilbake anlegget. Da aksjonen var fullført 19. januar, var 29 av gisseltakerne drept og tre pågrepet.
* 40 ansatte fra en rekke land ble drept under angrepet, inkludert 5 av de 17 Statoil-ansatte som befant seg på anlegget: Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56).
* Angriperne tilhørte en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar og skal ha vært hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali.
* Ansatte i BP har forklart at mellom 20 og 30 algeriere åpenlyst assisterte terroristene under angrepet.
*Torsdag 12. september presenterer Statoil sin interne granskningsrapport om hendelsene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere