Se de brutale bildene (NB! Sterke inntrykk):

Militærkuppet i Myanmar har nå pågått i en måned. Det hele startet med massearrestasjoner av den politiske ledelsen i landet. Sivilbefolkningen svarte med fredelige demonstrasjoner og protester i gatene. Denne uken har kuppmakerne tydd til blodig voldsbruk for å stanse protestene. Flere titalls demonstranter har blitt skutt og drept. Bare i løpet av onsdagen, som er den hittil blodigste dagen siden militærkuppet skjedde 1. februar, ble titalls demonstranter skutt og drept.

- Det har vært meldinger om at flere av dem som har blitt drept, har blitt skutt i hodet. Det etterlater et sterkt inntrykk av at det skytes for å drepe, sier styreleder Kristian Stokke i Burmakomiteen til Nettavisen.

Les også: UD kuttet million-støtte: - Vi trenger Burmakomiteen mer enn noen gang

Meldinger fra Myanmar viser at kuppmakernes sikkerhetsstyrker også utfører målrettede angrep på helsepersonell og andre frivillige som hjelper sårede demonstranter.

Røde Kors i Myanmar opplyser at sikkerhetsstyrker har gått til angrep på og ødelagt ambulanser og medisinsk utstyr. Medisinsk personell som har bistått skadde demonstranter, har blitt anholdt og utsatt for omfattende voldsbruk.

Slått med geværkolbe

En av hendelsene ble fanget opp av et overvåkningskamera i bydelen Okkalapa nord i Yangon på onsdag, ifølge lokale medier. Videoen viser politistyrker som stanser en ambulanse fra veldedighetsorganisasjonen Mon Myat Seik Htar. Ambulansepersonellet, totalt fire stykker, blir brutalt banket opp med spark og slag fra geværkolber og batonger.

En av politimennene avfyrer også et skudd på ambulansen.

Ambulansen var på vei for å hjelpe andre sivile som var blitt skadet under sikkerhetsstyrkenes brutale anslag mot demonstranter.

- Dessverre ble de stanset av en gruppe politimenn som beordret dem til å gå ut av kjøretøyet. De ble brutalt banket opp, sier en talsperson i organisasjonen Mon Myat Seik Htar, som ønsker å være anonym, i en uttalelse.

Ambulansepersonalet ble deretter anholdt av politiet.

Det er den engelskspråklige myanmarske Radio Free Asia (RFA) som bringer nyheten, og som har publisert den voldelige videoen.

- Pålitelig og troverdig kilde

Styreleder Kristian Stokke i Burmakomiteen, som også er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, sier at videoen er publisert av en pålitelig og troverdig myanmarsk nyhetskilde.

- Jeg oppfatter kilden RFA som troverdig, og denne artikkelen samsvarer med andre nyheter fra samme bydel de siste dagene. Det sirkulerer nyheter, bilder og enkelte ganger videoer som man skal være litt forsiktig med fordi man ikke kjenner konteksten. Men akkurat denne videoen på RFA synes jeg virker overbevisende og samsvarer med det vi har hørt fra andre pålitelige kilder, sier Stokke til Nettavisen.

Les også: Norge har brukt 1,9 milliarder siden sist gang hæren styrte Myanmar med jernhånd

- Det vi opplever i Myanmar nå, er at ikke-voldelige demonstranter har gradvis blitt møtt med hardere og hardere maktbruk. Denne uken har vi sett flere tilfeller hvor demonstranter har blitt skutt av skarpskyttere. Det er også rapportert om bruk av automatvåpen. I tillegg har det vært meldinger om at flere av dem som har blitt drept, har blitt skutt i hodet. Det etterlater et sterkt inntrykk av at det skytes for å drepe. De bruker våpenmakt for å skremme bort ubevæpnede demonstranter, sier Stokke.

- Det har også vært historier om ambulanser som har blitt stanset, og at militæret har forhindret medisinsk personell på sykehus fra å behandle folk som er skadet i demonstrasjonene. Dette strider åpenbart med internasjonale konvensjoner, sier han.

Les også: Kjell Magne Bondevik: - Jeg merket at Aung San Suu Kyi innerst inne var redd

- Hvor mange har dødd siden militærkuppet startet, Stokke?

- Det finnes ikke offisielle tall på døde. Men på onsdag var 18 døde det laveste tallet som ble rapportert fra pålitelige kilder. Noen kilder rapporterte om 38 døde på onsdag, og andre kilder rapporterer om enda flere. Onsdag var en brutal dag, sier Stokke.

- Totalt vil jeg anta at det dreier seg om minst 50, men sannsynligvis rundt 100 personer som er skutt og drept siden kuppet, sier han.