Gå til sidens hovedinnhold

Ny virus­rapport med ned­slående spådom

Verden opplever stadig flere sykdommer som skyldes virus som har hoppet fra dyr til mennesker, viser en ny rapport. Koronaviruset er bare det siste eksempelet.

Ebola, mers så vel som vestnilfeberen og Rift Valley-feber er andre eksempler på såkalte zoonotiske sykdommer som skyldes et stadig mer ødelagt miljø, heter det i en rapport fra FNs Miljøprogram (UNEP) og International Livestock Research Institute (ILRI).

– Mange verden rundt var overrasket over covid-19, men vi som jobber med dyresykdommer, var ikke overrasket. Dette er en pandemi som var høyst forutsigbar, sier Delia Randolph ved ILRI.

Hun beskriver en trend som startet på 1930-tallet som viser at 75 prosent av nye sykdommer kommer fra dyreverdenen. Covid-19 oppsto for eksempel mest sannsynlig hos flaggermus, ifølge UNEP.

Les også: Partileder raser mot norsk korona­regel: - Et alvorlig feilgrep

Nye utbrudd kommer

Nye utbrudd vil skje om ikke verdens myndigheter tar tak for å hindre andre zoonotiske sykdommer i å krysse over fra dyr til mennesker.

I rapporten identifiseres sju trender som driver fram utbrudd av nye zoonotiske sykdommer, blant annet økt etterspørsel etter dyreprotein, mer intensivt og ikke-bærekraftig landbruk, økt bruk og utnytting av ville dyr og klimaendringer.

– Vitenskapen er klar på at om vi fortsetter å utnytte ville dyr og ødelegge økosystemene, kan vi vente en stadig strøm av slike sykdommer som hopper fra dyr til mennesker i årene framover, sier UNEP-direktør Inger Andersen.

Les også: Flere smittet av byllepest - by satt i krise­beredskap

Å beskytte miljøet kan bidra til å beskytte folk mot å måtte tåle enda et globalt utbrudd som covid-19, siden det ofte er menneskelig virksomhet som har brutt ned barrierene som tidligere beskyttet menneskene, ifølge UNEP.

Hvert år dør rundt 2 millioner mennesker, de fleste i fattige land, av zoonotiske sykdommer som er ignorert, viser rapporten.

Les også: - Kina har forårsaket store skader på USA og resten av verden

Store økonomiske tap

Bare de siste 20 årene har slike sykdommer forårsaket økonomiske tap på over 100 milliarder dollar, uten at koronaviruset er regnet med. Dette viruset ventes å koste verden 9.000 milliarder dollar i løpet av noen få år, ifølge FN.

Afrikanske land er de som har størst mulighet for å takle framtidige utbrudd på grunn av sine erfaringer med andre zoonotiske sykdommer, ifølge ILRI-direktør Jimmy Smith.

Han viser til deres erfaringer med ebola og sier at de ved å kombinere offentlig helse med veterinær- og miljøekspertise oppnår raskere respons på sykdomsutbrudd.

(©NTB)

Les også: Koronakrisen: Fire tyskere utvist fra Norge

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus

Kommentarer til denne saken