RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nydelig råkjøring i gatene

Sist oppdatert:
Hva sier du til å sette deg inn i en Porsche og tyne den for alt den er god for? Nå har du muligheten.

I dag dukker ”Project Gotham Racing 2” opp, og konkurransen om bilspillfansen strammer seg ytterligere til.

Kampen om bilspillfansens gunst har sjelden vært hardere enn det den kommer til å være fra og med i dag. Forrige uke dukket den glimrende gateraceren ”Need for Speed: Underground” opp, og bokstavlig talt blåste de fleste av veien med sin utrolige fartsfølelse og fete biler som kan styles ned til minste detalj. ”Project Gotham Racing 2” går ut på noe av det samme, men her er det en litt mer seriøs atmosfære over det hele.

Morsomt for alle
Riktignok skal du kjøre i full fart med stilige biler gjennom virkelige bygater (blant annet Stockholm, Sydney og Moskva). Men der hvor ”Underground” kun dreier seg om råkjøring, vil du her finne mer tradisjonell racing. De fleste banene er mye mindre, og konkurranse dermed hardere. Sistnevnte påstand kan modifiseres litt, hvilken vanskelighetsgrad du kjører på er nemlig helt opp til deg selv.

Det betyr at ”Gotham 2” er et spill som vil være morsomt for de aller, aller fleste, uavhengig av ferdighetsnivå. Spørsmålet om hvilket nivå man vil kjøre på dukker opp før hvert løp, og slik blir denne prosessen fullstendig integrert i tittelen. Man opplever det derfor aldri som et ork å bytte på hvor vanskelig en vil ha spillet.

Classy
”Gotham 2” dreier seg ikke bare om å kjøre forteste, akkurat som med forgjengeren er det viktig at ting også ser stilige ut. I tillegg til de vanlige løpsmodusene (deg mot flere andre motstander, deg mot en motstander og deg mot klokka), kan (og skal) man her også skaffe flest mulig stilpoeng ved å kjøre på penest mulig måte gjennom litt spesielle utgaver av de normale banene. Kudos-systemet er med andre ord fortsatt på plass.

For de som ikke kjenner til dette, kudos er et annet ord for stil, og jo flere stilige ting du gjør (feite sladder, gode linjer også videre), jo flere poeng ender opp på din konto. Dette systemet har mottatt en kraftig oppussing og noen små reparasjoner. For eksempel mister du ikke lenger alle poengene dine om bilen bare så vidt er borti et gjerde, det eneste som ryker er bonusscoren. Når man utfører kombinasjoner (altså gjør flere stilige ting etter hverandre) opparbeider man seg litt ekstra gunst, og det er da altså denne som forsvinner.

Mange flotte kjøretøyer
I spillets enspillerdel kan man enten kjøre ”Arcade”, ”Time Challenge” eller ”Kudos World Series”. De to første er relativt selvforklarende, mens sistnevnte utmerker seg som selve rosinen i enspillerpølsa. Her begynner du med ett sett biler, kjører løp med den eller de du vil av disse, og når du har tatt medalje i alle øvelsene innenfor en bilkategori, er det videre til neste. Hele tiden tjener du kudos-poeng, og når du har samlet sammen nok av disse, får bankkontoen din et tilskudd med ”Kudos tokens”. Disse brukes til å kjøpe nye biler, og dermed sier det seg nesten selv at dette er a) et spill man blir avhengig av og b) en tittel som det vil ta lang tid før du plasserer i hylla.

For det er nemlig ikke snakk om en eller to biler her, Microsoft har virkelig åpnet pengepungen og latt menneskene hos Bizarre Creations gjør som de selv vil. ”Gotham 2” inkludere over 100 kjøretøyer, hvor omtrent samtlige er fra fabrikater folk flest kjenner til. Ferrari, Porsche, Lotus og Volvo (!) er bare noen av de du vil finne her. Samtlige føles herlig tunge i styringen (økte sladdemuligheter, ka-ching), ser fantastisk lekre ut og er veldig forskjellige fra hverandre.

En ting som bør nevnes, ”Gotham 2” er ikke et veldig realistisk bilspill. Her har underholdning, action, fart og muligheten til å utføre utrolig stilige ting som virkelige kjøretøyer neppe vil likt, delt opp førersetet i små deler og distribuert dem mellom seg. Er du ute etter autentiske kontroller og slikt, vil ”Gran Turismo 4” være bedre for deg.

Glimrende flerspillerdel
Spillet er fullstendig integrert med Xbox Live, og du kan for eksempel laste ned spøkelsesbilene til de 100 beste sjåførene i verden. Så hvis du vil se hvordan proffene gjør det, har du nå muligheten. Samtidig kan man kjøre mot andre, og tidene vil automatisk bli lagt opp på Live sin liste hvis de er gode nok. ”Project Gotham Racing 2” er faktisk blant de morsomste konsollonlinespillene noensinne, det å kjøre mot (og selvfølgelig slå) personer en aldri har møtt er utrolig gøy.

Flott grafikk, litt dvask lyd
Teknisk snakker vi her om et av de beste Xbox-spillene noensinne. Enkelte vil klage på at ”Gotham 2” kjører i 30 fps, men for å være helt ærlig, spiller det noen rolle? For meg gikk det i hvert fall helt greit, og grafikken man blir servert er rett og slett nydelig. Bygningene, bilene, alt er finslipt ned til den minste detalj samtidig som væreffektene vil gjøre deg målløs. Musikken er visstnok spesialtilpasset de ulike byene, noe som betyr en del rask. At man kan nytte sin egen musikk i spillet vil derfor falle i smak hos de fleste. Lyden ligger på et ok nivå, men kommer ikke i nærheten av virkelighetens motorbrøl.

Ikke perfekt
”Hvorfor får ikke dette spillet seks?” lurer du sikkert på nå, ”alt virker jo helt perfekt”. Grunnen til dette er at enspillermodusen, selv om den er avhengighetsdannende og lang, etter en stund kan bli litt kjedelig. Riktignok vil dette bare være midlertidig, etter noen timer/dager er man i full gang igjen. Samtidig har vi, for å være ærlig, sett det meste før. Likevel er dette et glimrende spill som vil passe for alle med et fnugg av bilinteresse. Og hvis du har tilgang til Live, skal du få legge på et ekstra terningøye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere