Det britiske medier omtaler som «Partygate» fortsetter, og presset mot statsminister Boris Johnson øker.

Det er avisa The Telegraph som forteller at flere ansatte på statsministerkontoret trosset smittevernrestriksjoner og andre hensyn da de om kvelden 16. april samlet seg til to ulike fester i Downing Street, to fester som senere ble til én.

Det var rådgivere og embetsmenn som deltok på festene, som ifølge avisa varte ut i de små timer. Statsministeren selv skal ikke ha vært til stede.

Les også: Boris Johnson må avlyse reise etter koronasmitte i familien

Se Boris Johnson stå skolerett i Underhuset 13. januar:

Dronningen på kirkebenken

Det som gjør saken ekstra delikat er at festene fant sted kvelden før dronning Elizabeth måtte sitte alene i ektemannen prins Philips begravelse. Unionsflagg vaiet på halv stang i Westminster. På den tiden var det i England bare lov til å møtes i grupper på seks personer eller personer fra to husstander utendørs. Bildet av en sørgekledd dronning med munnbind alene på kirkebenken ble et symbol på at pandemien og de kontaktreduserende tiltakene favnet alle, høyt og lavt.

Men denne kvelden var det altså at staben i Downing Street fant at de ville markere to kolleger som sluttet. Ifølge The Telegraph skal vitner ha bekreftet at det ble drukket alkohol og at gjestene danset til musikk.

Hentet vin med stresskoffert

På et tidspunkt skal en ha blitt sendt ut med en stresskoffert til butikken. Denne ble fylt med vin og deretter brakt tilbake til festen i Downing Stret, skriver avisa.

Rundt 30 personer skal ha deltatt på de to festene, som senere slo seg sammen til én fest. Samtidig var regjeringens egne retningslinjer klare om hvordan befolkningen skulle opptre for å begrense smitten: Unngå sosiale sammenkomster innendørs unntatt med egen husholdning eller kohort. «Du kan møtes utendørs, inkludert i hager, i grupper på seks eller to husholdninger», lød anbefalingene.

The Telegraph-avsløringen har fått flere til å reagere, og fredag ettermiddag melder avisa at statsministerkontoret har rettet en formell beklagelse overfor Buckingham Palace over «svært beklagelige» festligheter den aktuelle kvelden.

- Mens hun sørget, festet de

Lederen for Liberaldemokratene, Ed Davey, er blant dem som gjentar kravet om at Boris Johnson må trekke seg som statsminister, melder Sky News.

- Dronningen som sitter alene, sørgende over tapet av sin ektefelle. Dette var bildet vårt av lockdown, ikke fordi det var dronningen, men fordi hun bare var enda en person, sørgende alene som så mange andre. Mens hun sørget, festet de i nummer 10. Jonson må gå av, skriver Davey i en Twitter-melding.

Grillet i parlamentet

Boris Johnson er under press, også fra sine egne etter en rekke saker som har avslørt avstand mellom liv og lære i regjeringskretser.

Onsdag sto statsministeren skolerett i Underhuset og beklaget at han deltok på en hagefest i Downing Street i mai 2020 mens landet var nedstengt. Labour har krevd hans avgang, og ledende Tory-politikere har også uttrykt sin misnøye.

Johnson beklaget at det var «ting regjeringen ikke gjorde rett».

- Festen er over, statsminister

Labour-leder Keir Starmer var ikke nådig under grillingen onsdag:

- Det forventes at ministre som villeder parlamentet stiller sin plass til disposisjon. Festen er over, statsminister! Det eneste spørsmålet er om folket eller partiet vil sparke ham, eller vil han gjøre det eneste anstendige - og trekke seg? sa opposisjonslederen.

Den skotske Tory-lederen Douglas Ross etter spørretimen i Underhuset at statsministerens posisjon ikke lenger er holdbar.

Ross sier han hadde en «vanskelig samtale» med Johnson etter at statsministeren framførte sin beklagelse i underhuset. Den skotske Tory-lederen varsler at han vil skrive til 1922-komiteen, som organiserer ledervalg i partiet, for å gi uttrykk for manglende tillit til Johnson, melder NTB.