RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Morten Brun, Det kongelige hoff (SCANPIX)

Nye bilder av den kongelige arverekken

Sist oppdatert:
Kongehuset sendte fredag ut to bilder av arverekken – de første offisielle bildene siden 2005.

Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, sier at det ikke er noen spesiell anledning knyttet til bildene.

- Nei, dette er noe vi gjør av og til. Siden de siste offisielle bildene av kongen og de to neste i arverekken er fra 2005, synes vi det er hyggelig å vise det norske folk nye bilder, sier Gjeruldsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Prinsesse Ingrid Alexandra er født 21. januar 2004. Hun er nummer to i arverekken til den norske tronen etter sin far, kronprins Haakon.

Tatt på Bygdøy
De to bildene av kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra er tatt på Bygdø Kongsgård 25. august. Kongsgården ligger på Bygdøy i Oslo. Bygningen er eid av staten og er stilt til disposisjon for kongen. Gården ble benyttet som sommerbosted av kong Haakon og dronning Maud fra 1906 og for kong Olav fram til 1991. Siden sto gården tom, men fra sommeren 2007 ble den på nytt tatt i bruk av kong Harald og dronning Sonja etter en omfattende restaurering.

Kronprinsparet har nylig avsluttet en rundreise i Rogaland.

Arverekken
Arverekken til kronen er fastsatt i Grunnlovens § 6, og er som følger:

1) Hans Kongelige Høyhet kronprins Haakon
2) Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Ingrid Alexandra
3) Prins Sverre Magnus
4) Prinsesse Märtha Louise
5) Maud Angelica Behn
6) Leah Isadora Behn
7) Emma Tallulah Behn

Grunnlovens § 6 lyder for ordens skyld slik:

«Arvefølgen er lineal, saaledes at kun i lovligt Ægteskab født Barn av Dronning eller Konge, eller av en som selv er arveberettiget, kan arve, og at den nærmere Linje gaar foran den fjernere og den ældre i Linjen foran den yngre. Blandt Arveberettigede regnes ogsaa den Ufødte, der strax indtager sit tilbørlige Sted i Arvelinjen, naar hun eller han fødes til Verden. Dog tilkommer Arveret ikke nogen som ikke er født i ret nedstigende Linje fra den sidst regjerende Dronning eller Konge eller dennes Søster eller Broder, eller selv er dennes Søster eller Broder. Naar en til Norges Krone arveberettiget Prinsesse eller Prins fødes, skal hendes eller hans Navn og Fødselstid tilkjendegives førstholdende Storthing og antegnes i dets Protokol. For dem som ere fødte tidligere end Aaret 1971, gjælder dog denne Grundlovs § 6 saaledes som den blev vedtagen den 18de November 1905. For dem som ere fødte tidligere end Aaret 1990 gjælder ligevel at Mand gaar foran Kvinde.» (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere