Gå til sidens hovedinnhold

Nye dramatiske bilder fra redningsaksjonen: Her finner politiet overlevende i Gjerdrum-skredet

Deler eksklusiv video tatt fra politihelikopteret under redningsaksjonen i Gjerdrum onsdag forrige uke.

Se video fra redningsaksjonen i vinduet øverst!

Videoen fra Øst politidistrikt er fra natten raset gikk og viser samarbeidet mellom politiets helikopter og redningshelikoptret i starten av redningsarbeidet.

I tussmørket, klokken fire på natta, leter redningsetatene etter personer som kan ha bli tatt av jordskredet.

Man kan på klippet også høre lyden fra selve redningsaksjonen, hvor politiet kommuniserer med redningshelikopteret for å finne fram til overlevende.

Etter hvert dukker det blant annet opp to personer i videoen, som sitter på toppen av tak, med et pledd over seg.

Les også: Dette er de ti personene som omkom etter Gjerdrum-skredet

Fant 15 personer

Bruk av termiske kameraer, også kjent som varmesøkende kameraer, var helt avgjørende i søket etter de savnede. Apparatene registrerer varmestråler, som alle objekter og personer avgir, og tegner et nokså høyoppløselig bilde ved hjelp av en passiv sensor.

- Politihelikopterets kamerakapasitet bidro til å finne personer i skredet der de lå blant rester av hus og biler. Politiet anviste hvor personene var og 330-skvadronen heiste dem opp, sier Gunnar Arnekleiv, flygesjef i politiets helikoptertjeneste, i en pressemelding.

Han forteller til Nettavisen at det første politihelikopteret landet på en «øy som sto igjen i skredet» og fikk hentet ut to personer innledningsvis. Deretter ble det lokalisert og heist ut 13 personer.

- Noen av disse ble funnet av SeaKing-helikopteret, da enkelte personer på bakken hadde lommelykter eller mobiltelefoner med lys, og andre ble funnet med termisk kamera. Det hele blir et samarbeid hvor helikopteret som har heiskapasiteten har fokus på å heise, mens politihelikopteret fokuserte på å lokalisere og videreformidle informasjon, forklarer Arnekleiv til Nettavisen.

Les også: Gjerdrum-ordfører: - Raset vil etterforskes. Vi trenger det for framtiden og tryggheten vår

Massivt førsteinntrykk

Flygesjefen forteller at samarbeidet de forskjellige helikoptrene i mellom baserer seg på kommunikasjon via hovedsaklig over det digitale nødnettet, men også pilotsambandet.

- Hvordan var førsteinntrykket og oversikten for pilotene som kom til skredområdet i denne initialfasen?

- Det de sier, de som fløy, er at det slo dem hvor massivt området er. Så er det veldig mye pådrag av ressurser, og veldig mye kommunikasjon som går fram og tilbake, men besetningen våre forteller at de gikk ganske fort over på de arbeidsoppgavene de hadde - det å lokalisere, kommunisere og koordinere opphentingen, sier Arnekleiv.

Tre fortsatt savnet

Tirsdag ble det klart at redningsmannskapene avslutter letingen etter overlevende og at de har gått over til å søke etter antatt omkomne.

Ti personer ble først ikke gjort rede for etter leirskredet natt til 30. desember. Siden er sju personer funnet omkommet, mens tre så langt ikke er funnet.

– Vi har håp om å finne dem vi savner. Det er målet til alle i politiet, sa innsatsleder Mari Stoltenberg.

Politiets helikoptertjeneste opererer to helikoptre, hvorpå det ene er konfigurert for transportoppdrag, mens det andre helikopteret jobber med søk- og overvåkning.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken