Gå til sidens hovedinnhold

Nye dystre rekorder i Thailand  - landet mot ny nedstenging

Rekordhøye smittetall fører trolig til ny nedstengning i Thailand. Avgjørelsen tas på et krisemøte fredag.


BANGKOK (Nettavisen): Smitte- og dødstall har de to siste dagene vært rekordhøye i Thailand, og nå innfører trolig regjeringen nye strenge restriksjoner som vil minne om nedstengningen i april 2020.

Torsdag 8. juli noterte Thailand 7058 nye registrerte smittede og 75 døde. Begge deler ny dyster rekord. Fredag 9 juli er det registrert 9276 (ny rekord) nye smittede og 72 døde.

Torsdag ble det også notert rekordhøye tall for antall smittede under intensivbehandling med 2,564 pasienter. 698 personer var avhengig av ventilator - også det ny rekord. Ifølge den britiske bloggeren Richard Barrow, er de reelle smittetallene i Thailand trolig tre ganger høyere enn de offisielle.

Les også: Nordmenn i vaksinelimbo i utlandet

Tusenvis innelåst i smitteklynger

Sprengt kapasitet ved sykehus og feltsykehus, spesielt i hovedstaden Bangkok, gjør at det nå vil bli akseptert at smittede med milde eller ingen symptomer får ta karantenetiden hjemme i egen bolig.

I Bangkok er alt av byggeplasser, flere markeder og smitteklynger stengt ned. Soldater og politi sørger for at ingen får komme inn eller ut av de nedstengte områdene. Ifølge thaienquirer, er det en desperat situasjon for mange da myndighetene ikke forsyner de innestengte menneskene med mat og andre nødvendigehter - slik de hadde lovet.

I Bangkok, og andre steder som i byene Chonburi og Pattaya, øker antall hjemløse og det er lange køer alle steder der velgjørere, stort sett private, deler ut gratis mat.

Bebuder strengere tiltak, men lover «å ta godt vare på alle»

Statsminister Prayut Chan-o-cha, som selv befinner seg i karantene, informerte på sin Facebook-side torsdag at han kaller inn til krisemøte fredag.

- Det er mulig vi må innføre strengere regler for å hindre reising, stoppe gruppeaktiviteter, stenge flere virksomheter og innføre andre nødvendige tiltak. Han lover «å ta godt vare på alle».

Thailands styringsenhet for koronapandemien, The Centre for COVID-19 Situation Administration (CCSA), har allerede antydet at det på krisemøtet fredag vil bli vedtatt nye restriksjoner, blant annet reiseforbud mellom fylker/regioner. og at kun nødvendige virksomheter vil få holde åpent. Ordet portforbud har foreløpig ikke vært nevnt. Guvernører i Thailands ulike provinser har imidlertid adgang til å innføre strengere restriksjoner enn de nasjonale - noe som bidrar til en svært uoversiktlig situasjon for folk som er avhengige av å krysse provinsgrensene.

Liten tillit til regjeringens plan

Det paradoksale med situasjonen i Thailand er at samtidig som landet går mot nedstengning, pågår et pilotprosjekt i turistdestinasjonen Phuket. I «Sandbox Phuket» kan fullvaksinerte turister fra mange land i verden reise til øyparadiset uten krav om karantene. Prosjektet i Phuket er ment å være første ledd i statsministerens storslåtte plan om full åpning av Thailand innen midten av oktober.

Svært få tror nå dette kan bli en realitet. Spesielt i lys av landets trege utrulling av vaksiner. Landets legestand er meget kritisk til at landet i all hovedsak satser på Astrazeneca og de to kinesiske vaksinene Sinopharm og Sinovac. De har i flere omganger krevd at regjeringen snarest må få tak i og tilby mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna.

For nordmenn bosatt i Thailand er situasjonen svært uoversiktlig med hensyn til vaksine. Les mer i saken: Nordmenn i vaksinelimbo i utlandet.