*Nettavisen* Nyheter.

Nye EU-forbud mot eksport til Syria

Brussel (NTB-AFP): EU har lagt fram en liste over produkter som ikke lenger tillates eksportert til Syria. På listen står blant annet kaviar, sigarer og luksussko sammen med gassmasker og virus produsert i laboratorier.

Listen ble offentliggjort fredag, og de nye straffetiltakene trer i kraft søndag, opplyste EU-talsmenn i Brussel. Tiltakene er ledd i sanksjonene mot den syriske presidenten Bashar al-Assads regime, som holdes ansvarlig for drap på mer enn 14.000 mennesker siden mars i fjor.

- Vi har beregnet virkningene av de nye tiltakene nøye, slik at de ikke skal ramme den syriske sivilbefolkningen, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Mange av produktene som forbys solgt til Syria, er luksusvarer som neppe kjøpes av syrere flest.

Blant disse er sigarer til en pris av mer enn ti euro eller 75 kroner per stykk, kaviar, trøfler og armbåndsur til priser over 500 euro eller 3.750 kroner. Småfly og lystbåter i luksusklassen tillates heller ikke eksportert.

EU forbyr også utførsel av visse produkter som kan ha såkalt dobbelt bruk, det vil si at de både kan brukes til militære og sivile formål. Blant disse er gassmasker, tanker til lagring av kjemikalier og visse typer dataprogrammer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.