Gå til sidens hovedinnhold

Nye faresignaler for demokratiet i Romania

Bucuresti (NTB-AFP): Romanias folkevalgte forsøker å avsette landets president Traian Basescu, ifølge lederen av nasjonalforsamlingen.

- Medlemmer av nasjonalforsamlingen fra venstre-sentrum-partier har innkalt til et møte i nasjonalforsamlingen torsdag. De ønsker å diskutere muligheten for å frata president Traian Basescu all makt, sier den nye lederen av nasjonalforsamlingen, Valeriu Zgonea.

Samtidig har regjeringen vedtatt et lovforslag som fratar landets grunnlovsdomstol fullmakter. Blant annet vil domstolen ikke lenger kunne dømme over vedtak gjort av nasjonalforsamlingen, noe som gjør det enklere å avsette presidenten.

Tirsdag ble to opposisjonspolitikere, som begge var ledere av hvert sitt kammer i nasjonalforsamlingen, også avsatt. Både EU og USA har uttrykt stor bekymring for hva de kaller regjeringens angrep på demokratiet i Romania. Også menneskerettsgrupper og presse i Romania har reagerte sterkt.

Ifølge grunnloven kan presidenten bli avsatt av nasjonalforsamlingen hvis han har gjort «alvorlige» lovbrudd. Det 17-siders dokumentet som skal opp til debatt i nasjonalforsamlingen, kommer imidlertid ikke med spesifikke beskyldninger mot Basescu. (©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar