RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye funn kan redde kreftpasienter

Foto: Matthew Jones (Getty Images/iStockphoto)
Norske genforskere har funnet en ny gentest som kan forutse dødelig tykktarmskreft.

(SIDE2): - Ved å ta en genprøve og se på visse avgjørende gener, kan vi bedre forutsi pasientens prognose. Dermed kan vi også gi tidligere behandling og redde flere liv, sier forsker Rolf Skotheim til VG .

Studien baserer seg på flere års analyse og kartlegging av genmaterialet i hundrevis av kreftsvulster. Ved hjelp av statistiske analyser av materialet har forskerne funnet frem til en såkalt gensignatur – en slags «strekkode» bestående av 13 ulike gener – som kan avsløre hvem som er i faresonen, ifølge avisen.

Tykktarmkreft er en kreftform der dødeligheten er høy og tarmkreft er den hyppigste formen for kreft i Norge totalt for begge kjønn, og den vanligste formen på verdensbasis.

Denne kreftformen har hatt en rask økning for begge kjønn de siste 50 år, ifølge Kreftforeningen. Økningen er større enn det som er observert i de andre nordiske landene. I 2009 var det i Norge totalt 3624 personer som fikk kreft i tykktarm og endetarm. Noen flere menn enn kvinner.

Les mer om tarmkreft på Kreftforeningens sider her.

De nye funnene kan få praktisk betydning rimelig raskt da selskapet Oxford Gene Technologies allerede har kjøpt rettighetene til å utvikle testen. Det mener Kreftforeningen er en gladnyhet.

- Dette er veldig positivt og veldig spennende. Vi forventer at denne typen gentester vil få stadig mer betydning i behandlingen av kreftpasienter, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere