*Nettavisen* Nyheter.

Nye hus evakuert i Namsos

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Seks hus ble fredag kveld evakuert på grunn av rasfare i Namsos.

13.03.09 23:45

Geologenes første undersøkelser rundt rasstedet i Namsos har resultert i at seks nye boliger ble evakuert.

- Det skjer etter at geolog har gått over området og vurdert at det kan være utrygt, sier lensmann Rolf Vikenen i Namsos til Adresseavisen.

Fredag formiddag ble seks bolighus og en rekke hytter tatt av leirraset. Sju personer ble evakuert med redningshelikopter, men bare en person fikk lettere skader i det dramatiske raset.

Ingen savnet
Geologene mener at leirmassene i området er svært ustabil, og at nye ras kan sende flere hus nedover mot sjøen. Husene som nå er evakuert. ligger ovenfor området som raste ut fredag.

Fredag kveld hadde letemannskaper søkt gjennom rasområdet for å se om noen mennesker var igjen der. Ingen ble funnet, og det er heller ingen som er meldt savnet etter raset. Lensmannen vil likevel ikke utelukke at det er mennesker i raset.

Mye tyder på at raset ble utløst av veiarbeide som pågikk i området. Statens vegvesen utvidet bilveien og anla samtidig gang- og sykkelvei langs Kattmarkveien.

Nettavisen snakket med Sturla Forås ved 14.20-tiden fredag. Da var han nettopp ankommet sykehuset. Sturla, kona og barnebarnet på fire år befant seg i et av husene som ble tatt av raset, og som skled 50-60 meter nedover fjellskrenten.

Les også: - Huset vårt ligger i fjæra

- Det skjedde i forbindelse med sprengning av bygning av en vei. Jeg befant meg midt i raset inne i huset. Det var bulder og brak, og så begynte alt å bevege seg, sa han til Nettavisen.

Advarte mot ras
Nå viser det seg at selskapet Multuconsult allerede 16. februar leverte en geoteknisk rapport om de ustabile leirmassene rundt rasstedet i Namsos til Statens Vegvesen.

Rapporten danner grunnlaget for de anleggstekniske detaljene i prosjektet. Den fastslår at det er usikker grunn i anleggsområdet ved siden av raset og anbefaler omfattende sikring. Den inneholder flere forslag for å stabilisere veien, sier utbyggingssjef Ove Nesje i Statens vegvesen Midt-Norge til Dagbladet.no.

Statens vegvesen går nå igjennom rapporten sammen med Multuconsult for å se om vegvesenet har fulgt alle anbefalingene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.