RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye iTunes vekker reaksjoner

(Ill.foto)
Sist oppdatert:
Mac-miljøet reagerer kraftig etter at nye iTunes ble lansert. Grunnen: et lite spyware-liknende program som rapporterer informasjon til Apple.

Forrige uke lanserte Apple sin siste versjon av iTunes, nemlig versjon 6.0.2. Den skal etter sigende være mer stabil og yte bedre enn iTunes 6.0.1.

"Anbefalingsprogram"
Men i tillegg til disse forbedringene, følger det også med et omdiskutert rapporteringsprogram. Programmet som har fått navnet MiniStore er en ”anbefalingsmotor” som kartlegger hva du lytter til, for deretter å foreslå sanger og artister som du kanskje kommer til å like.

Dette programmet kjører ved oppstart uten at det spør deg om tillatelse.

Det Apple ikke sier noe om, er at MiniStore-programmet også videreformidler til Apple hva du lytter til.

- Farlig trend
Etter Sony BMGs kopibeskyttelse-skandale, reagerer flere i bransjen nå sterkt på Apples nye programvare. Ifølge ConsumerAffairs fordømmer Electronic Frontier Foundation (EFF) MiniStore og kaller det ”en del av en farlig trend som utvikler seg i det digitale musikkuniverset”.

- Når selskaper som Apple og Sony BMG bevisst legger inn programvare for å overvåke våre private handlinger, er det ekstremt kort vei til å forsøke å kontrollere vår atferd, sier EFF.

EFF understreker at denne formen for innsamling av data ikke ville vært forkastelig dersom brukeren gjøres kjent med at dette skjer.

- At brukere kan laste opp informasjon frivillig er helt greit, men å laste inn informasjon hemmelig til en database uten noen form for personvern er ikke greit. Det er på tide at Apple nå velger en klar side i denne saken, sier EFF i en pressemelding.

Apple: - Lagrer ikke informasjonen
Ifølge ITavisen avdramatiserer Apple det hele, og sier at de ikke lagrer informasjonen. Apple sammenlikner praksisen med de automatiske genererte anbefalingene du får på for eksempel Amazon.

EFF anbefaler iTunes-brukere til å slå av denne motoren fram til Apple blir helt klare på hva de bruker MiniStore-dataene til. Brukerne kan slå av ved å trykke på “Edit” og velge “Hide MiniStore”.

LES FLERE FORBRUKERSAKER PÅ WWW.TV2HJELPERDEG.NO

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere