Misnøyen mot strenge koronatiltak ledet til protester og til dels opptøyer i flere europeiske byer i helgen.

Avgjørelsen om å stenge ned Østerrike førte til omfattende demonstrasjoner med titusener av deltakere.

Les også: Tromsø-ordføreren: - Ingen utfordringer med koronapasset

Får ikke forlate hjemmene

Mandag morgen trådte nedstengningen likevel i kraft. Østerrikerne får nå ikke lov til å forlate hjemmene sine annet enn for å gå på jobb, handle nødvendige varer og trene, melder NTB.

Skolene holdes åpne, men foreldre er blitt oppfordret til å holde barna hjemme hvis det er mulig. Det oppfordres også til hjemmekontor.

Det innføres også et vaksinepåbud fra 1. februar. Østerrike er det eneste landet i Europa som har innført dette.

Les også: Nye koronaprotester i flere europeiske land

Brussel: 44 pågrepet og flere skadet i opptøyer

Skjerpede koronatiltak har ført til protester og til dels voldelige sammenstøt i flere europeiske byer i helgen.

I flere europeiske byer utløste nye koronarestriksjoner omfattende protester i helgen.

44 personer ble anholdt og tre politifolk ble skadet under en demonstrasjon i Brussel, der politiet tok i bråk vannkanoner og tåregass mot demonstrantene, melder belgiske VRT News. De materielle skadene etter demonstrasjonen rapporteres å være store. Blant annet ble seks politibiler satt i brann, og det meldes om skader på flere offentlige bygninger og knuste butikkvinduer.

Rundt 35.000 demonstranter var ute i gatene i Brussel søndag i protest mot at koronasertifikat kreves i stadig flere sammenhenger.

Markeringen begynte rolig, men utover ettermiddagen tok politiet i bruk vannkanoner og tåregass da en gruppe demonstranter begynte å kaste gjenstander, opplyser en AFP-fotograf som var vitne til hendelsen.

Flere av personene som var innblandet i uroen, hadde med seg flamske flagg.

Smittetallene har steget kraftig i Belgia de siste ukene, og gjennomsnittet ligger nå på omkring 12.000 nye tilfeller per dag. Forrige mandag ble det registrert over 20.000 smittede på ett døgn.

Mellom 13. og 19. november ble det i snitt registrert 268 sykehusinnleggelser hver dag, ifølge offisielle tall. Det er en økning på 29 prosent fra forrige uke, melder NTB.

Les også: Regjeringen strammer inn og ber igjen folk droppe håndhilsing

Nederland: Opprørspoliti på vakt

Nederland opplevde sin tredje natt med koronaprotester søndag. Det var uro blant annet i Haag, Rotterdam og Groninger. Unge mennesker kastet fyrverkeri, satte fyr på sykler og ødela trafikkskilt. I minst ett tilfelle ble det kastet stein på en ambulanse som transporterte en pasient.

Opprørspoliti holdt søndag vakt i Groningen.

Politiet rykket ut med både hester og hunder for å gjenopprette ro og orden. Minst fem politibetjenter er skadd i uroen, og over 30 demonstranter er pågrepet.

Nederlands regjering besluttet nylig en tre uker lang nedstenging for å få kontroll på koronasmitten før jul.

Demonstrasjoner i Tromsø og Oslo

I Norge har regjeringens åpning for bruk av koronapass i kommunene ledet til demonstrasjoner i Tromsø og Bergen denne helgen.

- Jeg har tatt vaksine, men for meg handler dette om samhold. Det siste halvåret har vi sett en utvikling som gjør meg bekymret. Det er at vi ikke står sammen lengre. Det skal bli fest, men alle er ikke invitert, uttalte en av arrangørene bak demonstrasjonen i Tromsø, Magnus Reiersen, fra talerstolen foran rådhuset lørdag ifølge NRK Troms og Finnmark.

- Markeringen i Oslo gikk rolig for seg, melder Unni Grøndal, pressesjef ved Oslo politidistrikt, til Nettavisen mandag.

Gunnar Stavrum: Den norske demonstrasjonen var en del av en internasjonal kampanje mot koronatiltak