RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye krav til bankene

Sist oppdatert:
Kredittilsynet mener vi må få mer informasjon om bankenes spareprodukter. I dag kom nye forskrifter.
I dag sendte Kredittilsynet ut nye forskrifter om bankenes opplysningsplikt ved tilbud og kjøp av såkalte sammensatte produkter.

I tillegg fikk alle finansinstitusjoner og verdipapirforetak en presisering av de kravene til informasjon og retningslinjene som må følges ved salg av denne typen spareprodukter. Det opplyser Kredittilsynet i en melding.

- Skal bli enklere å orientere seg
Med den nye informasjonskravene vil tilsynet at det skal bli lettere for deg og meg som bankkunde å sammenlikne og å velge mellom sammensatte produkter og andre finansinvesteringer, men også å kunne sammenlikne mellom og velge blant de ulike indekserte produktene.

- Bedre opplysninger
- Den nye forskriften og rundskrivet tar sikte på å gi forbrukere bedre opplysninger om avkastningen, den reelle risiko og kostnadene ved sammensatte produkter, sier Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo i en kommentar.

Sammensatte produkter er såkalte spareprodukter som er satt sammen av en innskudds- eller obligasjonsdel og en derivatdel. Kundens avkastning er knyttet til indekser eller andre nærmere definerte markedsvariabler, som aksjer, renter, råvarer, valuta eller porteføljer av enkeltaksjer, og bankinnskudd med aksjeavkastning.

Forskriften trer i kraft fra og med årsskiftet.

Finansportalen kommer neste år
Finansminister Kristin Halvorsen avslørte tidligere i måneden at en ny finansportal vil bli etablert neste år.

Siden 2003 har Kredittilsynet, Forbrukerombudet og Forbrukerrådet gjennomført en kartlegging av av informasjonstilbudet til bank - og forsikringskunder. Nå er pengene til å få gjenomført prosjektet funnet.

- Vil vil foreslå at det i 2007 bevilges penger til en kommende finansportal som skal etableres allerede neste år. Denne skal inneholde pålitelige og sammenlignbare valg om lån, kreditter og forsikringsprodukter, sa Halvorsen.

Portalen skal etableres som et samarbeid mellom Finansdepartementet og Barne-og likestillingsdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere