Gå til sidens hovedinnhold

Nye og harde kamper i Burma

Lørdag brøt det ut nye og harde kamper mellom regjeringssoldater og etniske opprørere nordøst i Burma.

- Det er kaos der nå. Det er ordentlig krig, forteller Li Jiao til Reuters. Hun er av flyktningene som har forlatt urolige Kokang i Burma (Myanmar) og søkt tilflukt i Nansan over grensen i Kina. Det har hun til felles med titusenvis av andre etter utbruddet av borgerkrigslignende tilstander nordøst i militærdiktaturet. Li, som er i begynnelsen av 20-årene, er etnisk kineser. Hun forteller at hun flyktet til Nansan lørdag etter at lyden av geværild nærmet seg landsbyen hennes.

Regjeringssoldater drept
Lørdag brøt det ut nye kamper nordøst i Burma etter flere dager med sammenstøt der mer enn 30 regjeringssoldater skal være drept, melder Reuters.

Militærjuntaen som styrer i landet har sendt soldater til Kokang i staten Shan, der tusenvis av mennesker har flyktet over grensen til byen Nansan sørvest i Kina.

Kan utarte til borgerkrig
Lederen for opprørerne i Kokang, Peng Jiasheng, som kjemper mot Burmas hær, opplyser at hans styrker torsdag og fredag har tatt minst 50 regjeringssoldater til fange og drept mer enn 30, melder den kinesiske avisa Global Times på nett (huanqiu.com). Ifølge avisa kan urolighetene utarte til borgerkrig.

Opprørslederen, som ble intervjuet per telefon, ga ingen opplysninger om tap blant egne styrker, som han sier han leder fra et sikkert sted i Burma.

Rapporter fra kinesiske medier og eksilburmesere oppgir at kampene begynte etter at Burmas hær med støtte fra en lokal gruppering tok kontroll over steder som Kogang-gruppen benyttet i Laogai, hovedstaden i delstaten Shan.

Valg neste år
Militærjuntaen i Burma vil at etniske grupper skal delta i valget neste år, det første på to tiår. Demokratiforkjempere og observatører sier juntaen har sendt soldater som forsøker å tvinge opprørssoldater til å bli grensevakter under hærens kontroll. Hensikten skal være å nøytralisere opprørerne i god tid før valget.

Det bor rundt 150.000 mennesker i Kokang-regionen, blant dem et stort antall etniske kinesere. Mange er kinesiske statsborgere som driver næringsvirksomhet i Burma, ifølge Reuters.

HTML EMBED

Burma, som offisielt heter Myanmar, har vært styrt av en militærjunta ledet av general Than Shwe siden 1992. I 2007 var det omfattende protester i landet ledet av buddhistiske munker og nonner.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg