Gå til sidens hovedinnhold

Nye og strenge smittevernråd innføres i Uppsala i Sverige

Sverige tar for første gang i bruk nye regler om nedstengning.

OSLO (Nettavisen): Raskt økende spredning av koronavirus i region Uppsala har fått svenske helsemyndigheter til å ta i bruk nye og strenge smitteverntiltak.

Det er Folkhälsomyndigheten som i samråd med smittevernoverlegen i regionen har tatt beslutningen om de skjerpede smittevernrådene.

Fra og med i dag, 20. oktober, blir alle som bor i Uppsala blant annet bedt om å unngå kollektivtrafikk og fysisk kontakt med andre enn de man bor sammen med.

- Unngå sosial omgang med andre enn de du bor sammen med, uttalte Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressekonferanse tirsdag.

Sverige har så langt i pandemien holdt seg med generelle råd og oppfordringer. Hjemmelen for å innføre disse tiltakene kom 19. oktober. Uppsala er den første regionen i Sverige der tiltakene innføres.

Dette er de skjerpede rådene for Uppsala:

  • Unngå å reise med kollektivtrafikk eller andre allmenne framkomstmiddel.
  • Om mulig, unngå fysisk kontakt med andre personer enn de du bor sammen med.
  • Avstå fra å arrangere eller delta på fest eller lignende sosiale sammenkomster.
  • Nødvendig nærkontakt, som for eksempel for pleie eller medisinske undersøkelser, skal fortsette som vanlig. Det understrekes at den som har symptomer som kan være covid-19 skal unngå nærkontakt med andre.
  • Det er videre innført skjerpede råd for næringsdrivende og idrettsanlegg og arbeidsplasser. Alle virksomheter bør treffe tiltak for å minimere antall besøkende. Arbeidsgivere blir bedt om å påse at de ansatte kan jobbe hjemmefra.

Tegnell: - Ikke lockdown

- Er dette en lockdown, spurte Aftonbladets reporter på pressekonferansen.

- Nei, en lockdown innebærer at du stenger ned hele samfunnet. Det gjør vi ikke her. Vi har fokus på risikoområder, svarte Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog, på en pressekonferanse tirsdag.

Rask økning i sykehusinnleggelser

Det er trykket på helsevesenet i Uppsala som har fått svenske myndigheter til å stramme inn. 33 koronapasienter ligger på sykehus i regionen, åtte av dem på intensivavdeling, ifølge Aftonbladet.

- Vi har i oktober sett en beklagelig og urovekkende utvikling der det har steget veldig fort. For tre uker siden hadde vi fire innlagte pasienter. I dag har vi 33, der åtte ligger på intensiven, uttalte smittevernoverlege Johan Nöjd i Region Uppsala på pressekonferansen.

Les også: Tegnell: Større innvandrerbefolkning førte til raskere koronaspredning i Stockholm

Kommentarer til denne saken