Se Bent Høie: Dette er de nye nasjonale tiltakene:
Påsken nærmer seg med stormskritt, og det har vært knyttet spenning til hvilke koronatiltak som vil være gjeldende for høytiden og fremover.
Nye utbrudd flere steder gjør at regjeringen strammer inn for hele landet før påske.
Tidligere har vi sett at smittetrykket har økt i etterkant av hver ferie. Dette er en situasjon myndighetene ønsker å unngå i størst mulig grad.
Utbrudd på stadig nye steder, som i Ålesund som stengte ned i helgen, press på sporingskapasiteten i kommunene og frykt for et presset helsevesen gjør at rådet fra helsemyndighetene nå er å stramme til.
– Smittesituasjonen har blitt mer ustabil. Vi får stadig flere utbrudd over hele landet, og situasjonen er uoversiktlig, sier helseminister Høie.
– Vi har varslet nasjonale innstramminger dersom smitten ikke går ned, minner Høie om.
Høie fortsetter:
– Nå må vi gjøre det.
Les også: FHI-studie: Britisk virusvariant øker risikoen for sykehusinnleggelse kraftig
Venter reaksjoner
Under en uke før påskeuken er den registrerte smitten i Norge høyere enn noen gang tidligere. Pasienter på sykehus med koronarelatert sykdom er på høyde med april i fjor.
Helseministeren understreker at de faglige rådene hadde vært å vente med nasjonale tiltak, men at dette har endret seg i takt med smitteutviklingen i det siste.
De nasjonale tiltakene kan bli oppfattet som vanskelig på steder som har lav smitte.
– Det er det som er min bekymring, og. At de strenge nasjonale tiltakene oppleves som vanskelig, det forstår jeg godt. Men det ville man ha sagt i Ålesund for et par dager siden, og, svarer Høie på NTBs spørsmål om hvordan innstrammingen vil oppleves et sted som Trondheim, der smitten er svært lav.
– De (de nasjonale tiltakene, journ. anm) vil først og fremst oppleves som en innstramming der smitten er lav, sier Høie og sier regjeringen forventer reaksjoner.
– Vi må gjøre det likevel. Nå ser vi at den engelske virusvarianten dukker opp på steder der det knapt har vært smitte tidligere. Den fører til mer alvorlige sykdomstilfeller og den sprer seg lettere, sier helseministeren.
Han opplyser at regjeringen nå innfører nye nasjonale tiltak for hele landet.
Flere nasjonale anbefalinger og tiltak blir iverksatt. Det blir blant annet skjenkestopp i hele Norge.
Les også: Hemsedal nektes å drive som normalt: – Vi er i stand til å takle påsken
Ville løse det lokalt
Helsedirektør Bjørn Guldvog ble møtt med spørsmål om man ikke burde ha kommet med den nasjonale innstrammingen tidligere.
– Det kan naturligvis diskuteres. Men vi har hatt kraftfulle tiltak i alle områder og regioner som har hatt smitte, men vi ser at det forplanter seg til andre regioner igjen. Derfor ser vi at dette er nødvendig, sier Guldvog.
Han understreket at håpet var at de lokale tiltakene skulle være nok, men at helsemyndighetene nå ser at det ikke holder.
De nye reglene og anbefalingene regjeringen kom med ble varslet av statsminister Erna Solberg (H) da hun redegjorde for Stortinget for to uker siden.
– Det var ikke uventet at smittesituasjonen utviklet seg slik. Det er derfor statsministeren la fram dette i Stortinget for to uker siden, sier Høie.
Det innføres nasjonalt skjenkeforbud og forbud mot innendørs idretts- og fritidsaktiviteter for voksne, mens treningssentre, svømmehaller, fornøyelsesparker, bingohaller og lignende blir stengt.
I tillegg anbefaler regjeringen at alle planlagte arrangementer avlyses.
Les også: Selverklærte Instagram-guruer lover bot og bedring mot korona, men ekspertene er skeptiske
Ber nordmenn holde seg innenlands
Regjeringen har bedt nordmenn holde seg i Norge i påsken, men en undersøkelse viser at rundt 40.000 planlegger utenlandstur. Syv av ti vil holde seg hjemme, melder NTB.
Personer som kommer fra utenlandsreise må tilbringe hele karanteneperioden på karantenehotell.
Énmeteren blir til to
To meters avstand innføres i stedet for én meter, og man kan maks ha to gjester på besøk i Norge, har regjeringen bestemt.
– De som du til nå har holdt minst én meters avstand til, må du fra nå av holde minst to meters avstand til, sier Høie.
– Vi anbefaler nå maks to gjester på besøk. Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk, sier Høie om de nye rådene for påsken.
Aleneboende og barn og unge under 20 år kan ha overnattingsbesøk av én til to faste venner.
De nye tiltakene trer i kraft natt til torsdag 25. mars, og regjeringen vil ta en ny vurdering 12. april.
Gjenåpningsplanen utsettes
Regjeringen kan ikke lenger legge fram en plan for gjenåpning av samfunnet i slutten av mars. Statsministeren vil redegjøre for dette i Stortinget over påske.
– Vi har tidligere varslet at vi trolig kom til å legge fram den langsiktige planen for gjenåpning av landet i slutten av mars. Det kan vi ikke gjøre sånn som situasjonen er nå, men arbeidet med planen er i full gang, sier Høie.
– Statsministeren har derfor bedt Stortinget om å få komme og redegjøre for den langsiktige gjenåpningsplanen over påske, sier Høie.
Les også: Anders Tegnell om ny, kraftig økning: - Grunn til bekymring
Dette er tiltakene
De nye nasjonale tiltakene trer i kraft fra midnatt natt til torsdag 25. mars og vil bli vurdert på ny før 12. april.
Nye, nasjonale anbefalinger:
- Én-meteren endres til to meter
- Det anbefales maks to gjester på besøk i private hjem.
- Kommer du har område med høyt smittenivå, bør du hverken gå på eller ha overnattingsbesøk
- Barn og unge under 20 år og aleneboende kan likevel ha overnattingsbesøk av en til to faste venner
- Bruk munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meter avstand
- Folk bør kun benytte seg av kjøpesenter og varehus i den kommunen de bor i
- Alle unødvendige reiser bør utsettes med unntak av reiser til og fra arbeid når det ikke er mulig med hjemmekontor, reiser hjem til familien for studenter uten familie der de studerer og reiser til hytte og fritidsbolig sammen med egen husstand.
- Digital undervisning i universiteter, høyskoler og fagskoler fremskyndes fra 6. april til 25. mars og skal vare til 12. april.
Nye, nasjonale regler:
- Det blir forbudt med skjenking av alkohol over hele landet.
- Det blir forbudt med innendørs organiserte idretts- og fritidsaktiviteter for voksne, med unntak av profesjonelle toppidrettsutøvere.
- Treningssentre stenges, men kan ha åpent for innbyggerne i kommunen, for rehabilitering, individuell trening og behandling.
- Svømmehaller skal stenges, men kan ha åpent for blant annet barn på svømmetrening og personer som trenger bassenget til rehabilitering.
- Fornøyelsesparker, bingohaller og lignende underholdningstilbud blir stengt.
- Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser det er praktisk mulig.
- Personer som returnerer til Norge etter unødvendige utenlandsreiser må tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell, og kan ikke teste seg ut på dag nummer tre som i dag.
- Vi anbefaler at alle planlagte arrangementer avlyses. Hvis arrangementer ikke kan utsettes gjelder disse reglene:
- Innendørs tillates 20 personer på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser.
- Innendørs tillates 50 personer på idrettsarrangementer for personer under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune.
- Utendørs tillates kun 50 personer på arrangementer.
- Det blir tillatt med 50 personer i begravelser og bisettelser når det benyttes faste tilviste plasser.