OSLO TINGRETT (Nettavisen): Mandag formiddag ble draps- og terrorsiktede Philip Manshaus fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Politiet begjærte ham fengslet i ytterligere fire uker og i full isolasjon.

22-åringen gjorde en nazihilsen etter å ha ankommet rettssalen, før han satte seg ned i stolen ved siden av sin forsvarer, Unni Fries.

Øverst i artikkelen kan du se video av Manshaus i det han kommer inn i retten.

Manshaus ville ikke svare på Nettavisens spørsmål om hvorfor han gjorde hilsenen, og Fries oppfordret ham heller ikke til å svare.

22-åringen er siktet for drap og terrorhandling, og har erkjent å ha gjort dette. Men han nekter fortsatt straffskyld. Frem til nå har det ikke vært kjent for offentligheten hvorfor han ikke har erkjent straffskyld.

Her kan du lese alt om terrorsaken i Bærum.

- Slik han ser det var dette noe han måtte gjør, og det var noe han hadde et ansvar for å gjøre. Han forklarte at han ser på handlingene som en form for nødrettslig handling. Det er hans synspunkt, sier forsvarer Unni Fries.

Hun vil ikke gå nærmere inn på hvordan Manshaus rettferdiggjør sine handlinger.

- Han har ikke utdypet seg mer om dette i rettsmøtet, men det har han sagt at han vil gjøre i retten når pressen er til stede.

Fries vil ikke kommentenre noe som helst som går på nazihilsenene. Hun vil altså ikke svare på om hun visste om at Manshaus kom til å gjøre det, at det ble gjort på valgdagen eller hvorfor hennes klient gjorde den handlingen.

- Politiet registrerer den hilsenen. I avhør har han forklart seg om et høyreradikalt synspunkt og noe mer har vi ikke å si om det, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

- Tenkte dere på at dette kunne bli et scenario på valgdagen?

- Vi visste at han ønsket å ha andre klær enn det han hadde sist. Vi kjenner til hans politiske ståsted og vi registrerer det som skjedde. Vi vurderte ikke å få fengslingsmøtet til en annen dag. Det var ikke noe tema, sier Hjort Kraby.

I retten anførte Manshaus også at han begjærte seg løslatt, og at det i hvert fall ikke var nødvendig å ilegge ham strenge restriksjoner med full isolasjon.

Politiet vil ikke si mye om hvordan de forholder seg til at Manshaus har forklart at draps- og terrorhandlingene han har erkjent var nødrettshandlinger.

- Han har gitt en forklaring som svarer med det han sier i retten, at det var et nødverge. Nå har han sagt det med rene ord. Vi må bare forholde oss til det enn så lenge. Det var den forklaringen vi antok han ville komme med, sier Hjort Kraby.

Lukket rett

Rundt klokken 11.45 ble det besluttet at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører. Pressen ble derfor kastet på gangen. Det er ventet at Manshaus vil si noe om forholdene i fengsel under den lukkede delen av fengslingsmøtet.

Lukket rett betyr at det bare er partene og dommeren som får være til stede under fengslingsmøtet. Offentligheten får ikke vite hva som kommer frem, noe som i utgangspunktet er mot demokratiske prinsipper. Det er likevel unntak, for eksempel etterforskningshensyn, som gjør at retten kan vike fra hovedregelen.

- Hans forsvarer sier at Manshaus kan utdype sine forklaringer i et rettsmøte med pressen til stede, hva mener du om det?

- Da får vi hans forklaring på det. Han ønsker å forklare seg i retten, det må vi bare forholde oss til. Når det skjer må vi bare se. Vi må forholde oss til vår etterforskning. Vi kommer til å begjære lukkede dører i retten så lenge vi føler vi har behov for det, sier Hjort Kraby.

I retten anførte politiadvokaten at det fortsatt kan være en fare for at det er flere involverte i saken. Men trolig har Manshaus vært alene om handlingene.

- Det er som jeg har sagt tidligere. All etterforskning tyder på at han var alene, men at det er en så stor og alvorlig sak at vi har for øyet i alle avhør og i all etterforskning at det kan være andre.

Ett av mange spor politiet jobber med er å finne ut om det er Manshaus som har posert med våpen og hakekors på ulike nettforum. Et annet spor er en Instagram-konto. Politiet etterforsker om Manshaus hyllet Breivik på Instagram.

Forsvarer Fries vil ikke svare på om Manshaus ser opp til Breivik på noen måte, eller idealiserer ham. Den dømte 22. juli-terroristen har også gjort nazihilsener i retten. Senest da han saksøkte den norske staten, og saken ble behandlet av Borgarting lagmannsrett i januar 2017 (videoen kan du se under).

Drepte stesøster før moskéangrep

Det var lørdag 10. august at moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum ble rammet av terror, da 22-åringen Philip Manshaus tok seg inn og avfyrte flere skudd. Én person ble lettere skadd i angrepet, etter et basketak med terroristen.

Kort tid før moskéangrepet drepte Manshaus også sin 17-årige stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Onsdag 4. september ble hun bisatt.

Det er ukjent hvorfor 22-åringen mener han ikke har gjort noe straffbart.

- Det er det samme som tidligere, han nekter straffskyld, sier forsvarer for Manshaus, Unni Fries til Nettavisen.

Mandag 12. august ble han varetektsfengslet i fire uker med strenge restriksjoner, og i full isolasjon i de to først ukene. Isolasjonsperioden ble senere forlenget med ytterligere to uker.

I avhør skal draps- og terrorsiktede Manshaus har fortalt at han ønsket å drepe så mange som mulig i moskeen, har VG hevdet.

Politiet har så langt ikke kommentert disse påstandene.

Kan slippe fengselsstraff

Manshaus skal i høst gjennomgå full rettspsykiatrisk utredning, og de tre rettspsykiatrisk sakkyndige skal levere sin erklæring i innen 7. november.

- Dette er viktig for å få vite om han er strafferettslig tilregnelig eller ikke. Hvis han er psykotisk kan han ikke ilegges vanlig fengselsstraff, heller ikke forvaring, men da er det snakk om innleggelse ved en psykiatrisk institusjon over lengre tid, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Nettavisen forrige uke.

I videoen under kan du se hvordan Manshaus så ut da han møtte i retten for fire uker siden.

Manshaus har forklart seg for politiet i til sammen åtte timer, fordelt på to avhør. Der har han forklart seg om motiv for handlingene og reisevei fra sitt hjem i Bærum til moskeen. Politiet ønsker flere avhør av ham, men så langt har ikke den draps- og terrorsiktede mannen ønsket dette.

- Avhørssituasjonen har gått helt greit. Vi har ikke fått noen grunn til at han ikke vil la seg avhøre mer, annet enn at han ikke ønsker å forklare seg for politiet, sa Hjort Kraby.

Selv om Manshaus ikke vil forklare seg for politiet i avhør, kan det bli aktuelt å svare på spørsmål når han møter i retten mandag.

Forsvarer Unni Fries sa til Nettavisen forrige at det er helt åpent om Manshaus vil forklare seg der.

- Det kan være han svarer på spørsmål fra aktor eller dommeren. Vi får se hva som skjer i retten.