Gå til sidens hovedinnhold

Nye opplysninger om skytingen

Et øyenvitne forteller at massakren på Utøya begynte senere enn man til nå har trodd.

Anders Behring Breivik begynte ikke å skyte før mellom 17.20 og 17.21. Det betyr at politiet fikk beskjed allerede etter seks minutter.

Det har blitt hevdet at Anders Behring Breivik kom i land på Utøya ved 17.00-tiden, og omtrent med det samme skjøt sine første ofre. Derfra skal det ha gått nærmere 20 minutter før politiet fikk melding om hva som skjedde der ute. Politiet fikk inn melding om hendelsen klokken 17.27.

Pratet med moren
Nettavisen har fått informasjon som tyder på at det ikke stemmer at han startet skytingen litt over klokken 17.00.

- Jeg pratet i telefonen med min mor klokken 17.20. Mens jeg snakket med henne, hørte jeg det første skuddet, og sa til henne at nå er det noen som skyter her, og at jeg må legge på, forteller AUF-leder i Buskerud, Niclas Tokerud til Nettavisen.

Tokerud forteller at han befant seg i kafébygningen da han hørte skuddene, noe som betyr at han må ha hørt dem fra første stund.

- Der jeg sto, er det umulig at jeg ikke hørte de første skuddene, sier han videre.

- Førsteinstinktet var å løpe
Dette betyr at det tok ca. seks minutter fra skytingen starter, til politiet blir kontaktet, og ikke rundt 20, slik det tidligere har blitt hevdet. Tokerud syns også det hørtes rart ut at det skulle ta så lang tid før politiet fikk meldingen, og sjekket samtaleloggen på telefonen sin for da han pratet med moren sin.

- Førsteinstinktet var å løpe. Folk tenkte på å komme seg i sikkerhet aller først, og deretter ringe politiet, sier han til Nettavisen.

- Telefonnettet var ikke overbelastet
AUF Buskerud-lederen, som gjemte seg i en fjellskrent under skytingen, forteller at han ringte politiet klokken 17.34, men at han ikke kom igjennom, sannsynligvis på grunn av at sentralen til politiet var overbelastet. Det skal ikke ha vært overbelastning på telefonnettet denne dagen.

- Våre meldinger viser bare time for time-målinger, etter all sannsynlighet ser det ikke ut som det har vært en overbelastning. Fra de tre basestasjonene vi har rundt Utøya, ser vi at det var en økning i utgående samtaler rundt 17.30, men denne økningen var ikke så stor at den spretter i taket og blir der, forteller informasjonssjef i Telenor, Knut Sollid til Nettavisen.

Disse opplysningene viser at det er mer sannsynlig at skytingen startet ved 17.20-tiden, og ikke ved 17.00-tiden.

De nye opplysningene stemmer også mye bedre med politiets tidslinje. Fra Nordre Buskrud politidistrikt, som har tilholdssted på Hønefoss, og til ferjeleie ved Utøya er det 20 kilometer, med vanlig fartsgrense tar det cirka 22 minutter å kjøre. Politiet kom til ferjeleie klokken 17.52, 33 minutter etter at de fikk melding om hendelsen.

Politiets tidslinje:
17.27:Melding om skyting fra Utøya inn til Nordre Buskerud politidistrikt.

17.30: Oslo politidistrikt får melding om skyting ved Utøya.

17.38: Oslo politidistrikt får bistandsanmodning fra Buskerud.

17.52: En politibil fra Nordre Buskerud kommer til området. De må vente på eget båt:

18.03: Politiet fikk beskjed om at båten var på vei.

18.09 Beredskapstroppen kom fra Oslo.

18.25: Beredskapstroppen gikk i land.

18.27: Gjerningsmannen blir pågrepet.

Twitret
Bjørn Jarle Røberg Larsen, som sitter i Hedmark Fylkesting for Ap, var tidlig ute med å spre Twitter-meldingene om skyting på Utøya.

- Det var fire forskjellige folk jeg hadde ulik type kontakt med på Utøya, enten via telefon eller sosiale medier. De lever alle sammen, sier han.

Han forteller at hans bidrag var å spre informasjon.

- Jeg la vel ut første Twitter-melding klokken 17.48, og jeg fikk vite om det tre-fire minutter før. Jeg har ikke sett noen som twitret tidligere enn det, men jeg følger jo ikke alle på Twitter. Mitt bidrag var å spre informasjonen, sier Bjørn Jarle Røberg Larsen til Nettavisen.

- Plausibel tidslinje
Larsen mener tidslinjen som er trukket opp av politiet virker troverdig

- Jeg synes det virker veldig plausibel den tidslinjen politiet har trukket opp. Det virker veldig riktig i forhold til det folk har opplevd der ute, men det er klart når hvert minutt virker som en time, så er det jo flere som håpet at politiet kunne komme tidligere.

- Jeg mener at noen av dem jeg har snakket med har sagt at de varslet foreldrene litt før det (klokken 17.27 red.anm.). Men de har ikke helt oversikt. Det var noen som nevnt et tidspunkt som er tidligere enn det som er nevnt. Det første man gjør er vel å søke dekning. Man ringer kanskje først hjem, og så begynner man å tenke klarere og ringer politiet eller ber de hjemme ringe politiet. De jeg snakket med skjønte ganske raskt at de måtte være ganske stille, sier han.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk