Fra og med 1. februar 2022 vil fullvaksinasjon gi gyldig EU-koronasertifikat kun i 270 dager (som tilsvarer rundt 9 måneder), fra siste vaksinedose, skriver FHI i en pressemelding onsdag.

Dersom man har tatt eller tar oppfriskningsdose med vaksine vil gyldigheten forlenges uten begrensning.

Les også: FHI-topp: - Veldig mange vil bli smittet, også vaksinerte

For fullvaksinerte har EU også besluttet at påvist koronasykdom etter fullvaksinasjon ikke sidestilles med oppfriskningsdose.

Påvist covid-19 gir gyldig koronasertifikat basert på gjennomgått sykdom fra dag 11-180 (som tilsvarer rundt 6 måneder). Når gyldighetsperioden har utløpt, trengs enten en oppfriskningsdose, en ny periode med gyldig sertifikat basert på påvist covid-19, eller eventuelt negativ test (i land som tillater det) for å få gyldig koronasertifikat.

– Oppfriskningsdose vil vises som «3 av 3» for de som er fullvaksinert med to doser, og «2 av 1» for de som ble regnet som fullvaksinert etter én dose av en vaksine på grunn av vaksinetypen eller gjennomgått covid-19, skriver FHI.

Les også: Immunolog tror smittebølgen er større enn det vi ser konturene av

FHI, Helsedirektoratet og NHN vil tilpasse det norske koronasertifikatet og verifikasjonsappen i henhold til endringene i god tid før 1. februar.

Ulike land kan ha ulike krav, derfor er det fortsatt viktig at alle som skal ut og reise sjekker nettsidene Reopen EU.

Les også: WHO: Omikron kan føre til farligere varianter