RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Nye regler gjør det enklere å bytte bank

Sist oppdatert:
Nå kommer reglene som gjør det enklere å bytte bank og dermed spare tusenvis av kroner. Se hva det betyr for deg.

Norske skrankebanker som DnB Nor, Nordea og Fokus holder overraskende bra stand som nordmenns favorittbanker, i hvert fall hva gjelder antall kunder.

Ser man på kostnadsbesparelsene ved å bytte til en ren nettbank, skulle man tro langt flere ville velge dette alternativet.

Mange kvier seg nok for å bytte bank fordi det medfører en del organisering. Også andre grunner som enklere tilgang på rådgivning og langt kundeforhold kan være årsaker til at man beholder gamlebanken.

Nye regler gjør det lettere
Nå innfører bransjen nye regler som i hvert fall skal kunne rive ned noen av hindrene.

1. mai trer de nye reglene i kraft etter et samarbeid mellom Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) og Sparebankforeningen.

Fem viktige endringer
Under har vi satt opp en liste over de fem endringene for forbrukerne, samt fått rådgiver i Forbrukerrådet Bjørnar Eilertsen til å kommentere dem.

Heretter skal du få hjelp av banken din til å:

1. Overføre penger fra angitte kontoer i din gamle bank til angitte kontoer i den nye banken din.

- Man kan godt si at dette ikke har vært et stort problem tidligere, men husk at det er mange som har flere kontoer i banken sin. Istedenfor å gjøre alle transaksjonene selv, sørger nå den nye banken for at dette blir gjort, sier Eilertsen til Nettavisen.

2. Avslutte kontoer i din gamle bank

- Det du må gjøre for å avslutte en konto per i dag, er først å finne ut hvordan du i det hele tatt gjør dette selv. De færreste bankene gir deg klar instruks om dette på hjemmesidene sine. De fleste banker krever dessuten at du sender en skriftlig oppsigelse. Det slipper du nå, sier han.

3. Skaffe oversikt over betalingsoppdrag som er lagt på forfallsregister, faste betalingsoppdrag og avtalegirooppdrag.

- Dette er det klart viktigste punktet. I dag er dette en temmelig tidkrevende operasjon, noe jeg selv kan skrive under på. Heretter blir det mye mindre styr for folk, konstaterer Eilertsen.

«Heretter blir det mye mindre styr for folk å bytte bank.»

Bjørnar Eilersten

4. Innfri og flytte lån og kreditter

- Du vil få bistand til å flytte boliglånet ditt. Samtidig som den nye banken vil avslutte kredittkortet i din gamle bank, og overføre det til den nye banken om du ønsker det, forklarer Eilertsen.

5. Videreføre belastninger og innbetalinger på oppsagt konto hos din gamle bank

- Dette gjør at du ikke risikerer å gå glipp av penger fra noen. Hvis noen setter inn penger på den gamle kontoen din, vil de automatisk overføres til den nye de første seks månedene. Det samme gjelder om du har noen belastninger liggende igjen på den gamle kontoen din, sier Eilertsen.

Den nye banken ordner alt
Det skinner gjennom at han er svært fornøyd på vegne av forbrukerne.

- Disse reglene vil være til svært god hjelp for deg og meg. Kort fortalt setter du nå opp en smørbrødliste over hvilke banktjenester du ønsker i den nye banken din, samt hvilke du ønsker avsluttet i den gamle, og så sørger den nye banken for at dette blir gjennomført, forklarer Eilertsen.

Han forteller at denne tjenesten ikke kommer til å koste deg noe.

«Vi anbefaler folk de billigste dagligbankene. Det er ikke til å komme fra at dette er de gebyrfrie nettbankene.»

Bjørnar Eilertsen

Får ikke beholde gammelt kontonummer
Tidligere har det vært snakket om at man skulle kunne ta med seg det gamle kontonummeret sitt videre?

- Vi gikk med på bransjens argument om at dette ble for kostbart for bankene med det systemet som finnes nå. Men vi er inne i en prosess for å se på om vi skal ta det opp til vurdering en gang til. Det er ikke umulig at en slik løsning kan komme senere, sier Eilertsen.

Han oppfordrer alle forbrukere til å ta en gjennomgang av bankforbindelsene sine. Både boliglån, dagligbank og sparing.

Se Nettavisens oversikt over de billigste boliglånene.

Se Nettavisens oversikt over de beste dagligbankene.

Se Nettavisens oversikt over de beste høyrentebankene.

Se Nettavisens oversikt over bankene med høyest BSU-rente.

Mye å spare på å velge best bank
Eilertsen roser bankbransjen for at de nå gjør det lettere å bytte bank. Han er glad for at det nå blir økt konkurranse, og ser ikke bort i fra at det kan lokke kunder bort fra tradisjonelle storbanker som DnB Nor, Nordea og Fokus.

- Vi anbefaler folk å ha den billigste dagligbankforbindelsen, den som gir deg best rente og lavest gebyr. Det er ikke til å komme fra at dette er de gebyrfrie nettbankene, sier han.

Nettavisens standardoversikt viser at du kan spare nesten 2000 kroner i året på skifte bank fra for eksempel DnB og Nordea til toppbankene yA Bank, Bank Norwegian, Skandiabanken og Din Bank.

Hvilken bank har du? Kommer du til å skifte bank med de nye reglene? Kommenter under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere