*Nettavisen* Nyheter.

Nye reiseråd fra midnatt 24. juli: Spania stenges - flere regioner i Sverige åpnes

- Drar du til Spania etter at det er blitt rødt, bryter du reiserådene, og dermed har du ikke rett på sykepenger.

24.07.20 15:28

Regjeringen og helsemyndighetene holdt en felles pressekonferanse om koronasituasjonen fredag klokka 14.00. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet holdt i pressekonferansen.

De viktigste nyheten for mange nordmenn er at Spania igjen defineres som rødt, og at i Sverige åpnes det i Värmland, Örebro, Östre Götaland og Kalmar. Det kommer i tillegg til de som allerede var grønne: Skåne, Blekinge og Kronoberg. Altså totalt sju regioner.

Spania er stengt, men regjeringen vurderer om det kan bli regionvis åpning av Spania. Les mer om det lenger ned i saken.

Klikk på bildet for å forstørre. HØY OG LAV SPREDNING: Det europeiske smittevernbyrået ECDC publiserte torsdag dette kartet med oversikt over smittespredningen i Europa nå. Blå farge betyr ingen smittetilfeller registrert de siste 14 dagene. Lys gul er færre enn 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i perioden.

HØY OG LAV SPREDNING: Det europeiske smittevernbyrået ECDC publiserte torsdag dette kartet med oversikt over smittespredningen i Europa nå. Blå farge betyr ingen smittetilfeller registrert de siste 14 dagene. Lys gul er færre enn 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i perioden. Foto: (ECDC)

Flere områder i Sverige kan åpne snart

Det ligger dessuten an til at enda flere regioner i Sverige vil bli åpnet i løpet av få uker, dersom trenden i smitteutviklingen fortsetter å gå nedover slik den gjør nå.

Beslutningen er basert på en helhetsvurdering, opplyste overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) på fredagens pressekonferanse. For Sveriges del betyr dette grønt lys for enkelte regioner i Sverige der smittetallet totalt har ligget noe over grensen på 20 smittede per 100.000 innbyggere de to siste ukene.

– Grunnen til at vi har rådet om dette, er at vi har sett en sterkt nedadgående trend den siste tiden. Disse regionene vil komme under 20 tilfeller i uke 30 dersom utviklingen fortsetter, sier Berg.

Klikk på bildet for å forstørre. Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet

Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

I Kronoberg har antall smittetilfeller derimot økt noe i det siste, og antall smittetilfeller er nå noe over 20.

– Situasjonen der vurderes like fullt som stabil, og vi har derfor fortsatt valgt å holde denne på grønt i våre anbefalinger. Det er fint å se at situasjonen i store deler av Sverige blir stadig bedre, sier Berg.

Det vil også være lov å kjøre gjennom røde områder i Sverige, dersom du ikke gjør annet enn å fylle drivstoff og ellers ikke omgås mennesker i de røde områdene. Det vil være lov med nødvendige kjørestopp på steder som ikke har mange mennesker, og det er ikke lov å oppsøke kjøpesenter og liknende.

Les også: «Maskedag» i England - krav om munnbind i alle butikker

Fakta

Oppdaterte reiseråd fra midnatt 24. juli

Bollestad sa på pressekonferansen i dag at de anser at de har kontroll på koronasituasjonen i Norge, «takket være en fantastisk innsats fra befolkningenÏ. Men Spania ble ikke overraskende klassifisert som rødt igjen, etter at smittetallet er over 20 per 100.000 innbyggere de seneste 14 dagene.

Klikk på bildet for å forstørre. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Årsaken til at Spania og Andorra blir rødt, er at de ikke lenger har oppløftende smittetall. Vi vet at dette er skuffende for mange nordmenn, men vi gjeninnfører karanteneplikt for disse to landene, sa Bollestad.

Les også: Korona: Dette får du dekket om Spania blir rødt

Karanteneregler for Spania-reisende

De nye reiserådene gjelder fra midnatt 24. juli. Det er innreisetidspunktet som er avgjørende for når karantenebestemmelsene gjelder. Nordmenn kan fortsatt reise til grønne land uten karanteneplikt, og det samme gjelder innreisende fra andre grønne land.

- Hvis du ankommer Norge fra Spania før midnatt, kommer du ikke i karantene, men hvis du ankommer etter midnatt, må du i karantene, sa Bollestad.

- Drar du til Spania etter at det er blitt rødt, bryter du reiserådene, og dermed har du ikke rett på sykepenger. Det er ditt ansvar å sette deg inn i smittereglene i Norge og andre land, advarte hun.

Nordmenn som ankommer Spania mens landet ennå er «grønt», altså før midnatt 24. juli, har fortsatt krav på sykepenger om det trengs i karantenetiden. Fly fra Norge som lander i Spania så lite som ett minutt over midnatt får karantene og vil ikke få sykepenger i karantenen.

- Vi anbefaler ingen å kaste seg på et fly nå, sier helseminister Nakstad.

Ifølge Avinors oversikt er det to fly som drar til Spania fra Oslo lufthavn etter at de nye reiserådene kom klokken 14.00. Det er et fly til Malaga klokken 15.05 og et fly til Alicante klokken 15.50. Begge fly lander i god tid før midnatt, så det betyr at nordmenn som er på det flyet vil ha rett til sykepenger i karantenetiden, når de har kommet tilbake til Norge igjen.

Karantene betyr at du ikke kan dra på jobb, reise kollektivt og ikke oppholde deg der det er mange mennesker. Men du kan omgås de du bor sammen med og være utendørs, dersom du ikke er i nærheten av andre.

De som ankommer Norge fra et rødt land må dokumentere hvor de skal oppholde seg de ti dagene i karantene.

Spania kan få regionvurderinger i framtida

Overlege Berg i FHI trekker fram at de seneste oppdateringene fra Spania, særlig i de nordvestlige regionene, sier at smittetallene går oppover.

– Det er iverksatt strenge tiltak, og det gir håp om at situasjonen snarlig vil komme under kontroll. Men dessverre er utviklingen slik at vi må innføre karantene etter reise fra Spania, sier han.

Overlegen forteller at FHI får mange spørsmål om hvorfor det ikke gjøres en regionsvis vurdering for resten av EØS- og Schengen-området.

– Grunnen er blant annet et varierende datagrunnlag i ulike regioner i Europa, og at en vurdering på regionnivå vil kunne gi uforutsigbarhet, sier han.

– Like fullt, vi vil vurdere om reiseråd kan gis på regionnivå i større deler av Europa i framtida, legger Are Stuwitz Berg til.

Sier ja til Mission Impossible-innspilling

Tom Cruise og den siste Mission Impossible-filmen får unntak fra innreiserestriksjonene i Norge, og til høsten vil deler av filmen spilles inn i Norge.

– Det vil bli gjennomført under et omfattende smitteregime. Deltakerne vil være avgrenset fra andre under oppholdet i Norge, og det betyr at det ikke er alle som får se disse kjekkasene, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) på fredagens pressekonferanse.

Klikk på bildet for å forstørre. Tom Cruise

Tom Cruise Foto: Chris Delmas (AFP)

Årsaken til at det åpnes for akkurat denne produksjonen er at filmen skal være med å fremme norsk kultur, historie og kultur, sier ministeren.

Mission Impossible 7 har fått tildelt nær 50 millioner kroner fra Norsk filminstitutt.

– Nå kan utenlandske filmproduksjoner igjen filme i norske landskap, og det er veldig gode nyheter også for den norske filmbransjen, som dermed unngår å gå glipp av oppdrag og viktig erfaringsbygging. Jeg er glad for at vi fikk på plass dette unntaket så raskt, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.