Gå til sidens hovedinnhold

Nye restriksjoner: Nekter fire millioner briter å besøke hverandre

Mer enn fire millioner briter rammes av myndighetenes nye restriksjoner for hjemmebesøk.

Manglende respekt for reglene om sosial distansering er argumentet britiske myndigheter bruker for de nye restriksjonene i deler av England som ble varslet sent torsdag kveld.

Kunngjøringen kommer i kjølvannet av raskt stigende smittetall flere steder i landet.

- Smittespredningen skyldes i stor grad husholdninger som møtes uten å følge reglene om sosial distansering. Så fra og med midnatt har folk fra ulike husstander ikke lov til å møte hverandre innendørs i disse områdene, varslet Storbritannias helseminister Matt Hancock på Twitter sent torsdag kveld.

Restriksjonene som nå berører innbyggere i Greater Manchester, Blackburn/Darwen, Burnley, Hyndburn, Pendle, Rossendale, Bradford, Calderdale og Kirklees, kommer bare få uker etter at det ble lempet på smitteverntiltak over hele England.

Ikke møtes hjemme og i hager

De nye reglene, som trådte i kraft fra midnatt, innebærer at personer fra en husstand ikke kan møte andre husstander for eksempel i sine hjem eller hager, melder BBC News fredag og anslår at tiltaket rammer mer enn 4 millioner briter. Det er fortsatt åpning for å gå på pub og restauranter, men ikke blande seg med folk fra andre husstander der.

- Vi treffer dette tiltaket med tungt hjerte, men vi kan se økende forekomst av covid-19 over hele Europa og er fast bestemt på å gjøre det som er nødvendig for å holde mennesker trygge, opplyser helseminister Matt Hancock.

Frykter «bølge nummer to»

Både statsminister Boris Johnson og helseministeren har de siste dagene uttrykt bekymring for en andre smittebølge:

- Jeg er redd vi begynner å se tegn på en andre bølge i pandemien, advarte Johnson under et besøk i North Yorkshire torsdag.

Johnson sier tallene for Storbritannia viser at det går rett vei i Leicester, den første byen der lokal nedstengning ble nødvendig, men at man ikke kan utelukke en «ødeleggende bølge nummer to» også i Storbritannia.

Her «bobler» smitten

I 30 områder rundt om i Storbritannia «bobler» smittetallene, slik statsministeren uttrykker det.

Stedene med det høyeste smittetrykket nå (smittetall per 100.000 innbyggere i parantes) er Blackburn/Darwen (85,3), Leicester (57,7), Oldham (53,1), Bradford (44,9) og Trafford (39,3). Calderdale, Rochdale og Sandwell ligger også høyt.

Vil gi leger WhatsApp

Myndighetene i Storbritannia varslet torsdag en innskjerping av karantenereglene med krav om at de med symptomer skal i isolasjon i 10 dager i stedet for sju. De som har vært i nærkontakt med noen som har testet positivt for covid-19 må fortsatt tilbringe 14 dager hjemme.

Helseministeren har også varslet tiltak for å forenkle byråkratiet og åpne for at helsevesenet skal kunne ta snarveier i kampen mot pandemien.

Et av tiltakene vil være at leger skal kunne bruke chattetjenesten WhatsApp i kontakten med pasienter. Helseministeren ber byråkratene i det nasjonale helsevesenet (NHS ) bidra i en idedugnad om hvordan tjenestene kan effektiviseres, skriver The Telegraph.

Les også

Her er reiserådene som gjelder nå - Belgia er rødt, ny vurdering av flere land

Høy overdødelighet

En britisk analyse av dødelighet uansett årsak i Europa under koronapandemien viser en ekstraordinær stigning, langt over det vanlige snittet i årene 2015 til 2019, i flere land.

I første halvdel av 2020 var det England som kunne vise til den høyeste overdødeligheten, mens det var Nord-Italia som hadde det største avviket totalt, 847,7 prosent over snittet, viser rapporten fra Office for National Statistics.

Det var Bergamo som i ukene 8 til 24 (fram til 12. juni) overskred snittet med 847,7 prosent. I Storbritannia var det Brent som hadde den verste overskridelsen, 357,5 prosent.

Analysen viser blant annet til en indikator for overdødelighet som kalles Relative age-standardised mortality rate (rASMR), som er ukentlige tall for dødelighet, der avviket fra antall dødsfall registrert over femårsgjennomsnittet (2015-2019) beregnes. Det endelige tallet som brukes viser prosentvis endring i dødeligheten i 2020 sammenlignet med det som ville vært forventet i en gitt uke basert på snittet i perioden 2015 til 2019.

I løpet av uke 15 (til 10. april) viste denne indikatoren for overdødelighet ekstreme verdier i Europa med konsentrerte utbrudd av covid-19 blant annet i deler av Spania, Nord-Italia, Øst-Frankrike og Paris, Belgia, store deler av Storbritannia, Stockholm og det sentrale Sverige.

Kommentarer til denne saken