Nye rutiner for livredning

Det er slutt på to innblåsninger etterfulgt av 15 brystkompresjoner. Heretter skal du starte med 30 kompresjoner og følge på med to innblåsninger.

Dette gir mer effektiv livredning, ifølge Norsk Folkehjelp

– Kunnskaper om hjerte- og lungeredning redder liv hver dag. God og raskt igangsatt hjerte- og lungeredning mer enn dobler sjansen for å overleve hjertestans, sier Carl Fridtjof Karlsen, medlem i Norsk Folkehjelps sentrale sanitetsutvalg.

Fra 1.februar
Onsdag tas nye retningslinjer for hjerte- og lungeredning i bruk av Norsk Folkehjelp og de øvrige medlemmene i Norsk Førstehjelpsråd.

Heretter skal det være 30 brystkompresjoner etterfulgt av to innblåsninger med munn til munn-metoden. Dette gjelder både for voksne og barn. Tidligere var rytmen først to innblåsninger og deretter 15 brystkompresjoner.

- 2:15-rytme er ikke feil, men 30:2 har vist seg å gi bedre sirkulasjon under gjenopplivningen. Flere kompresjoner øker det optimale slagvolumet og betyr større blodgjennomstrømming. Gode brystkompresjoner uten avbrudd er mye viktigere enn tidligere antatt, sier Karlsen.

Plutselig hjertestans rammer 3000-5000 mennesker i Norge hvert år.

Slik gjør du det:
Når pasienten er bevisstløs eller ikke puster normalt, ring 113 og start opp med hjerte- og lungeredning.

Trykk brystkassen 4-5 centimeter ned midt mellom brystvortene. Takten skal være 100 kompresjoner i minuttet. Bruk 1 sekund på hver innblåsning slik at brystkassen hever seg. Hold det gående til kvalifisert hjelp er på plass. Dersom to personer er sammen om redningen, bytt på å komprimere ca hvert tredje minutt.

Hos barn skal hjerte- og lungeredning innledes med fem innblåsninger og deretter følges opp med hjerte- og lungeredning i ett minutt før hjelp tilkalles på telefon 113, skriver Norsk Folkehjelp på sine nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.